Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку рекомендує Кабінету Міністрів доопрацювати законопроект № 4167»Про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності". Документ, серед іншого, зобов'язує впровадити в Україні європейські "найкращі доступні технології і методи" управління промисловими викидами і відходами( НДТМ), пише gmk.center.

Рішення рекомендувати уряду доопрацювати проект депутати прийняли на засіданні комітету 19 травня.

Як очікується, впровадження НДТМ ляже фінансовим навантаженням на вітчизняний бізнес. Зокрема, інформаційно-аналітичний центр GMK Center оцінює додаткові інвестиції в разі впровадження НДТМ в гірничо-металургійному комплексі в $6,6 млрд.

«Для виконання вимог нових нормативів буде потрібно в шість разів більше інвестицій, ніж підприємства галузі вкладали в середньому щорічно в 2016-2020 рр.», – підкреслюється в дослідженні.

Представники українського бізнесу раніше підтверджували готовність інвестувати в НДТМ, але на зрозумілих і прогнозованих умовах.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

"Якби держава задавала чіткі вектори розвитку і офіційно фіксувала пріоритети свого руху для енергетиків, виробників скла, цементників і представників інших галузей, це, безсумнівно, стимулювало б інвестиції. У тому числі і у впровадження найкращих доступних технологій», – пояснював Владислав Антипов, генеральний директор Центру екології та розвитку нових технологій.

Як повідомляв GMK Center, законопроект № 4167» про промислове забруднення " зареєстрований в парламенті в кінці вересня 2020 року. У розробці документа активну участь брала організація Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) за кошти уряду Німеччини. У листопаді 2020 року Комітет Верховної Ради з екологічної політики та природокористування схвалив законопроект №4167.

Мета законопроекту № 4167-імплементувати в українське законодавство положення Директиви 2010/75/ЄС про промислові викиди. Документ передбачає впровадження "інтегрованого дозволу" - документа, який встановлює для підприємств конкретні екологічні нормативи на викиди і відходи. Він пропонує також створити відкритий реєстр інтегрованих дозволів і узаконити впровадження НДТМ.