Держекоінспекція під час перевірки підтвердила факт розміщення стихійного звалища твердих побутових відходів у Брусилові Житомирської області, який був зафіксований на супутникових знімках.

«Держекоінспекція в рамках Меморандуму про співпрацю з Національним центром управління та випробувань космічних засобів отримала інформацію про розміщення стихійного звалища твердих побутових відходів у Брусилові Житомирської області. Завдяки проведенню центром зйомки у ретроспективі вдалося зафіксувати зростання засміченої території в період з 2010 по 2020 роки - від 1,3 гектара до понад 3 гектарів», - пояснив Андрій Мальований.

Під час позапланової перевірки Брусилівської селищної ради факт засмічення ділянки підтвердився.

«На момент заходу контролю площа сміттєзвалища склала понад 3 гектара. Ділянка, де здійснювалось захоронення відходів, не була захищена протифільтраційними конструкціями, що запобігають забрудненню земель та підземного водоносного горизонту.

Також інспекцією було відібрано проби ґрунту на ділянці. За результатами лабораторних вимірювань виявлено перевищення вмісту важких металів (заліза, марганцю, міді, свинцю, цинку) в 2-3 рази», - зазначив Андрій Мальований.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Сума збитків, розрахованих ДЕІ за вказане порушення, склала 3,8 мільйона гривень.

«Її буде пред’явлено Брусилівській селищній раді для відшкодування у добровільному порядку. У разі не сплати збитків Держекоінспекція буде готувати позовну заяву на орган місцевого самоврядування», - заявив Андрій Мальований.