Рішення прокурора САП про чергове закриття справи «Роттердам+» цілком закономірне, з огляду на недавню постанову Кабміну ввести таку ж саму формулу для цін на бензин і формулу «Амстердам+» для природного газу.

Про це заявив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань енергетики Олексій Кучеренко.

«Читаю здивування всяких маршалів залізничних військ, що прокурор САП якось неправильно закрив справу по вугільній формулі «Роттердам+». Так а що ви хочете? Щоб він Шмигалю виписав підозру і всьому уряду за «Роттердам+» в бензині? Чи Зеленському зачитав права підозрюваного, через його підпис в Меморандумі з МФВ, за яким українцям нав’язали ціну на газ «Амстердам+», - заявив нардеп.

Він нагадав, що сьогодні кожен автовласник заправляє свій автомобіль по ціні «Роттердам+».

«Тиждень тому уряд навіть окремий акт прийняв, в якому чорним по білому прописав, ціни на українських АЗС мають бути не вище - ціна в порту «Роттердам плюс 7 грн з літр». Іншими словами це «Роттердам+$200 на тоні», - пояснив Кучеренко.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

На думку Кучеренка, всі формули «Роттердам+» для вугілля, «Роттердам+» для бензину і «Амстердам+» для газу шкідливі для українського ринку, однак всі вони побудовані на одному і тому ж принципі – прив’язці до європейських бірж.

«Я завжди і всюди говорив, що «роттердами», «амстердами», «дюссельдорфи» і «плюси» — це все не українська історія і нічого спільного з інтересами споживачів у цих формулах немає. Але якщо розслідувати одну формулу, то будьте здорові йдіть з підозрами в уряд і офіс президента», - додав Кучеренко.

Нагадаємо, 20 травня САП уже в четверте закрила справу «Роттердам+» через відсутність у ній складу злочину. Перший раз справу було закрито ще 27 серпня 2020 року. Потім аналогічні рішення приймалися в січні і березні 2021 року.

Ці рішення також були підтверджені Офісом генерального прокурора і вищим Антикорупційним судом України.

На початку травня Офіс генпрокурора задовольнив прохання НАБУ і замінив прокурора у справі для повторного об'єктивного вивчення матеріалів справи.

Розслідування справи «Роттердам+» тривало більше ніж 4 років. У цей період було проведено понад 10 державних та міжнародних експертиз, які всі підтвердили економічну та юридичну обґрунтованість формули.

Відповідно, в ході розслідування не були встановлено ні збитків від дії формули, ні постраждалих.