Як повідомляє Центр інформації УПЦ, про це єпископ Віктор (Коцаба) написав у своєму Телеграм.

«Дуже часто серед людей віруючих зустрічається думка, що будь-яка хвороба - це або покарання, або попущення Боже за якісь гріхи, вчинені людиною. В онтологічному сенсі у цьому твердженні є раціональне зерно, оскільки, якщо б не гріх Адама, то ніяких хвороб не було б взагалі. Але ось на рівні особистісному ситуація виглядає не так однозначно», - пояснив єпископ Віктор.

Владика нагадав, що в Синаксарі (пояснювальному тексті про свято - ред.) зустрічаються слова, які у перекладі звучать так: «Втім, не всяка неміч буває від гріхів, але і від природного недугу, і від об'їдання, і від нехтування, і від інших причин».

«Зрозуміло, що опосередковано всі ці причини - теж наслідок гріха (крім, хіба що, «природного недугу»). Але, разом з тим, Церква чітко вказує, що крім гріха є й інші причини хвороби. Тому, дане зауваження Синаксаря можна розглядати і в контексті більш дбайливого ставлення до здоров'я, а також як якесь застереження - не треба бачити у кожній хворій людині великого грішника. Зрештою, і серед святих багато хто хворів», - зазначив єпископ Віктор (Коцаба).