Підвищення price-cap на електроенергетичному ринку було б абсолютно ринковим кроком, що дозволяє зменшити держрегулювання на ньому, вважає голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус.

Про це повідомляє видання "Інтерафкс-Україна".

«На мій погляд, зараз хороший момент для проведення лібералізації ринку електроенергії. Абсолютно ринковим кроком було б зменшення державного регулювання ринку через підвищення прайс-кепів, щоб вони не втручалися в його роботу», – сказав Герус В ході онлайн-зустрічі з бізнесом в Європейській Бізнес Асоціації 25 травня, коментуючи питання про вплив низької ціни електроенергії на ринку на підготовку генерації до опалювального сезону.

За його словами, підвищення енергорегулятором прайс-кепів дозволило б у пікові години продавати електроенергію дорожче, щоб було б вигідно генерації і сприяло підготовці до майбутнього осінньо-зимового періоду.

В ході конференції Герус також висловився за поступове послаблення спецзобов'язань щодо забезпечення електроенергією населення (ПСО).

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок
Показати ще

Нагадаємо, на ринку електроенергії діє максимальне обмеження ціни ресурсу в денний час у розмірі 2048 грн/МВт-год, у нічний – 1228,9 грн/МВт-год.

Штучні обмеження на ринку стало однією з причин рекордної збитковості державних енергетичних компаній. Зокрема, НЕК "Укренерго" 2020 закінчило зі збитком 27,5 млрд грн. Борги компанії перевищують 30 млрд грн.

У тому числі понад 10 млрд грн НЕК «Укренерго» повинна генеруючим компаніям за послуги балансування, ставить під загрозу підготовку до наступного опалювального сезону.