Запровадження реформи стимулюючого тарифоутворення (RAB-тариф) з початку 2021р робить сферу розподілу вигідною і операторам системи розподілу електроенергії, і споживачам, оскільки для компаній встановлюються показники якості роботи та санкції за їх невиконання.

Крім того RAB-тариф сприяє приватизації обленерго. Таку думку висловив Артур Огаджанян, партнер компанії-аудитора, яка входить до «великої четвірки» Deloitte.

Артур Огаджанян заявив, що RAB-тариф спрямований на те, щоб зробити діяльність з розподілу електроенергії вигідною і операторам системи розподілу, і споживачам: «Оператори зобов'язані забезпечити якість послуг, до чого їх спонукають як фактори заохочення за дотримання заздалегідь відомих планових показників, так і санкції за їх порушення».

Експерт підкреслив, що система регулювання стає набагато більш прозорою та прогнозованою для компаній, тому що встановлюється на певний відомий період.

Крім того, експерт компаній- аудиторів «великої четвірки» Deloitte підкреслив, що досвід спілкування з іноземними інвесторами, потенційними покупцями державних акцій компаній обленерго, показав, що впровадження стимулюючого ціноутворення розглядалося ними як обов'язкова умова їх участі в приватизаційних конкурсах.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

«Систему стимулюючого регулювання точно можна розглядати як фактор, що сам по собі робить державні обленерго більш інвестиційно привабливими», - наголосив Огаджанян.

Раніше, Артур Огаджанян підкреслив, що порівнювати оцінку регуляторної бази активів з «приватизаційними» оцінками – некоректно, оскільки вони проводились за різними методиками.