Трейдер "Нова-енергетична-компанія" (НЕК), щодо якої Національне антикорупційне бюро проводить розслідування за фактом нанесення збитків державним "Енергоатому" і "Укрзалізниці", в 2020 році збільшив чистий дохід в 10 разів до 8,3 млрд грн.

Про це свідчить фінансова звітність компанії, оприлюднена на Opendatabot, пише РБК.

Так, чистий прибуток компанії за підсумком минулого року виріс в 5 разів: з 27 млн грн в 2019 році до 131 млн грн в 2020 році.

У 2020 році НАБУ відкрило кримінальне провадження за фактом нанесення державної УЗ 1,9 млрд грн збитку при закупівлі електроенергії, а також зловживань при торгівлі неіснуючими обсягами електроенергії, так званої схеми "торгівлі повітрям".

У грудні 2020 року НАБУ в рамках цієї справи провело обшук у київському офісі "нової-енергетичної-компанії", вилучивши документи, що підтверджують перепродаж електроенергії.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

"Нова-енергетична-компанія" здобула популярність на початку 2020 року, під час розпалу схем торгівлі повітрям. Лише через кілька місяців НКРЕКП визнала, що" нова енергетична компанія "виявилася найбільшим покупцем електроенергії" Енергоатому " на балансуючому ринку, що призводило до штучних збитків держкомпанії.

Відповідний акт перевірки був оприлюднений на сайті Комісії.

Влітку 2020 року "Енергоатом" подав до суду на "нову енергетичну компанію" з вимогою відшкодувати завдані збитки.

У квітні 2021 року суд визнав порушення НЕК і зобов'язав компанію компенсувати державному "Енергоатому" завдані збитки.

Основним власником "нової енергетичної компанії" є Олександр Притика. Йому належить 76% статутного капіталу, він же є директором компанії.

Раніше глава НКРЕКП Валерій Тарасюк заперечував зв'язок з власником НЕК Олександром Притикою.