А також запроваджено нові показники якості подачі електроенергії, що мають досягти оператори системи розподілу за рахунок нового тарифного регулювання. Про це заявив голова профільної спілки «Розумні електромережі України» Олександр Візір.

Олександр Візір розповів, що Рахункова палата представила звіт стосовно діяльності Держнерегонагляду, де наведена інформація про незадовільний технічний стан 95% розподільчих мереж низької напруги. Олександр Візір підкреслив, ведення такої статистики не в компетенції Рахункової палати. А також, що вона відрізняється від офіційної інформації Міністерства енергетики, що була представлена в жовтні 2020 року. Тоді Міненергетики повідомило, що знос обладнання всіх розподільчих електромереж складає 50%, що значно відрізняється від оцінки Рахункової палати.

Разом з тим, Візір наголосив, що профільні держані органи і експертна спільнота розуміють значний незадовільний стан електромереж не зважаючи на розбіжності в оцінках:

«Для вирішення цих проблем було докорінно змінено підхід до інвестицій в оновлення розподільчих мереж через запровадження стимулюючих RAB-тарифів», - заявив Візір.

За його словами, одним із ключових завдань, що стоїть перед Стимулюючим регулюванням (RAB-тарифом), що було впроваджено з 2021 року, є оновлення, модернізація інфраструктури мереж. Саме це має привести до досягнення нових показників якості електропостачання, що встановив Регулятор: «Через 13 років рівень відключень електроенергії у споживачів має складати не більше 250хв в рік (в порівнянні з позаминулорічними 683хв), а рівень втрат електроенергії – 7,5% (у порівнянні з 10,75% минулого року)».

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Нагадаємо, раніше Артур Огаджанян, партнер аудиторської компанії Deloitte, заявив, що RAB-тариф буде сприяти інвестиційній привабливості обленерго.