Скандальне ДТП, протести і шикарний замок

Новина про призначення штатним радником міністра інфраструктури України Олександра Кубракова скандального чиновника Івана Федорка, екс-директора "Укрзалізниці" з вантажних перевезень і логістики, здійняла галасу серед українців. Причина тому – скоєне ним скандальне ДТП, в результаті якого постраждала жінка і троє маленьких дітей. Та чорною "плямою" в біографії новопризначеного чиновника є не лише резонансна аварія і його втеча з лікарні у день здачі аналізів на вміст алкоголю, а й зв'язок із "смотрящими", що займались кришуванням корупції на залізниці. Про це повідомляє Політрада.

Іван Федорко - фото з Фейсбук
Іван Федорко - фото з Фейсбук

Гучна аварія: перегар, побіг з лікарні і лисий "рішало"

Іван Федорко працював на залізниці з 1984 року, а у 2015-2016 рр виконував обов'язки керівника Придніпровської залізниці та був директором АТ "Укрзалізниця" з вантажних перевезень і логістики.

3 липня 2016 року на трасі Боярка-Забір'я автомобіль Audi Q7, за кермом якого перебував Іван Федорко, виїхав на зустрічну смугу і зіткнувся з автомобілем фотокореспондента видання LB.ua Максима Левіна.

У той момент разом з Максимом в салоні машини перебували ще троє маленьких дітей і дружина. В результаті зіткнення у дружини були виявлені переломи та забій мозку, у дітей – забої.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Іван Федорко, ДТП - фото gorod.cn.ua
Іван Федорко, ДТП - фото gorod.cn.ua

За словами постраждалого, чиновник разом зі своїм товаришем хотіли "порішати" ситуацію прямо на місці – без втручання правоохоронних органів.

"Через 20 хвилин приїхав їх кум, сват, брат, не знаю. Лисий, котрого почали представляти нібито він водій. Підходив, хотів порішать, перегаром дихав на мене, говорив "Давай ми все тобі купимо". Я сказав, що будемо оформляти, як має бути", - розповів постраждалий фотокореспондент Максим Левін.

Іван Федорко, ДТП - фото gorod.cn.ua
Іван Федорко, ДТП - фото gorod.cn.ua

Того ж дня йому висунули підозру у керуванні авто в стані алкогольного сп'яніння.

Але ж із боярської лікарні, куди Івана Федорка доправили для проходження обстеження і перевірку на вміст алкоголю в крові, він утік.

Іван Федорко, ДТП - фото LB.ua
Іван Федорко, ДТП - фото LB.ua

Знайти Федорка вдалося лише наступного дня в одній із київських лікарень, куди він звернувся з подагрою і гіпертонічним кризом. Тож, кров на аналіз у нього змогли взяти лише за добу, де він пройшов певний курс терапії – результати показали, що він тверезий.

Але про факт наявності у звинуваченого Івана Федорка у день ДТП говорять і лікарі, і свідки.

"Головний лікар повідомила, що Федорко, коли (вночі) звернувся в лікарню, сказав, що впав з лавки. Лікарі зафіксували при прийомі у нього запах алкоголю", - повідомив тоді у своєму Твіттері фотограф Максим Кудімець.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

За фактом ДТП було відкрито 2 кримінальних провадження: за ч.1 ст. 286 ("Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами") та за ст. 342 ("Опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, члену громадського") ККУ.

Та, оскільки у день аварії взяти аналізи фізично не було можливості, бо він зник з лікарні, суд врахував не покази свідків і першого лікаря, а інформацію з другої лікарні – саме вони і фігурували в матеріалах провадження.

В результаті, Києво-Святошинський районний суд Києва присудив колишньому директору з вантажних перевезень "Укрзалізниці" Іванові Федорку лише 8,5 тис грн штрафу із забороною на 1,5 роки керувати транспортним засобом.

Іван Федорко, ДТП - фото gorod.cn.ua
Іван Федорко, ДТП - фото gorod.cn.ua

До речі, наступного ж дня після скандального ДТП за участі Івана Федорка його було звільнено з посади директора з вантажних перевезень і логістики УЗ – відповідний наказ про припинення трудового договору був підписаний 4 липня.

Корупційний шлейф: протести, "мерзота" і вагони з ДНР

Не обійшлося в біографії призначеного радника міністра інфраструктури України Івана Федорка і без корупційних "плям".

Про один з таких фактів наступного дня після гучного ДТП повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко. Водночас, вимагаючи провести службову перевірку результатів його роботи на посту в Укрзалізниці.

"П'яною мерзотою виявився начальник відділу вантажоперевезень "Укрзалізниці" Іван Федорко, друг і соратник звільненого рік тому з кримінальними справами, скандального начальника Південно-Західної залізниці Олексія Кривопішина. В тому числі, на своєму посту, він курирує питання подачі вагонів для поставок вугілля з окупованих територій терористичних організацій ДНР/ЛНР, що і є основним джерелом його доходів, судячи з усього. Він ніколи не мав ніякого відношення ні до поліції ні до міліції. Просто звичайне чмо, яке живе до сих пір за поняттями 90-х років", - написав у своєму пості на Фейсбуці народний депутат VIII скликання Антон Геращенко.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

До речі, "посвяту" в ряди Укрзалізниці Івана Федорка пов'язують зі скандальною трійкою осіб, яких звинувачують у кришуванні корупції на залізниці. Загальна сума державних тендерів пролобійованих ними підприємств-прокладок сягає 600 млн грн.

"До трійки входив київський бізнесмен Станіслав Лесніков, колишній радник в. о. голови правління АТ "Укрзалізниця" Сергій Шут та помічник народного депутата від БПП Сергія Алєксєєва, Владислав Лебедь. За даними ЗМІ, Лебедь і Лесніков мають російські паспорти і регулярно відвідують Росію та є ініціаторами призначення Євгена Кравцова заступником міністра інфраструктури та Івана Федорко до Укрзалізниці", - зазначають представники громадської організації "Zалізниця без корупції".

Спливла і тема вагонів, про яку заявляв заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

Як виявилося, ця трійка лобіювала інтереси "Другої вантажної компанії", яка запам'яталася тисячам українцям спричиненим нею транспортним колапсом у 2016 році. Компанія не оплачувала послуги УЗ, незважаючи на знижки на перевезення вантажів із Російської Федерації, і влітку 2016 року на прикордонних станціях опинилося близько 1700 вагонів "Другої вантажної компанії", які надовго заблокувало роботу залізниці.

Вагони - фото Укрцукор
Вагони - фото Укрцукор

А саме незадовго до того "смотрящі" домоглись призначення Івана Федорка на посаду відповідального за вантажні перевезення та логістику Укрзалізниці.

У причетності чиновника до корупційних схем звинувачували і представники громадських організацій, вимагаючи його звільнення з посади.

Один з таких антикорупційних пікетів відбувся влітку 2016 року – під будівлею АТ "Укрзалізниця" зібралося близько 100 активістів.

"Ми проводили пікет по Федорко…але нас не чули", - пише голова правління Благодійної організації "Доброславіє" Андрій Чудовський.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

"Метою цього заходу є привернення уваги до корупційних дій Федорко Івана. Під час пікету будуть застосовані мегафони та намети громадських організацій "Стоп сепар", БО "Доброславіє", "Всеукраїнського руху підтримки президента України", "ВОО бюро екології та захисту природних ресурсів", "ВОО хоробрі серця", "Стоп корупції"", - йдеться в офіційному повідомленні, направленому до київської мерії.

Акція протесту - фото з Фейсбук
Акція протесту - фото з Фейсбук

Акція протесту - фото з Фейсбук
Акція протесту - фото з Фейсбук

Акція протесту - фото з Фейсбук
Акція протесту - фото з Фейсбук

Замок в Забір'є і зв'язки доньки

Що ж стосується офіційних статків та майна Івана Федорка, то заповнені ним е-декларації впродовж останніх кількох років в інтернет-мережі відсутні. Тим не менш, спливають досить цікаві факти.

"Незважаючи на свою прописку у скромній квартирі у Києві, проживає в розкішному особняку в селі Забір'є. Будинок, площею більше 300 квадратних метрів оформлений на його доньку, співвласницю компанії з вантажних перевезень "Раф-Транс ЛТД". Коли дівчині було 19 років, вона внесла у фонд компанії 5 млн грн. Нині донька Федорка живе в Лондоні", - пише видання gorod.cn.ua.

Забір'я – живописне село міського типу, що входить в Києво-Святошинський район Київської області.

Забір'я - фото google.maps
Забір'я - фото google.maps

А ось так виглядає, власне, сам будинок.

Іван Федорко, будинок - фото LB.ua
Іван Федорко, будинок - фото LB.ua

Іван Федорко, будинок - фото LB.ua
Іван Федорко, будинок - фото LB.ua

Про подальший розвиток подій та результати роботи новопризначеного радника міністра інфраструктури України читайте на порталі Знай.ua.