Введення нового акцизного податку на електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел енергії, є нелогічним і недалекоглядним рішенням, здатним загальмувати і без того мляво розвивається сектор генерації електроенергії з біогазу і біомаси.
Про це заявив голова правління Української Біоенергетичної асоціації Георгій Гелетуха в коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».
«Це абсолютно несподівано, нелогічно і недалекоглядно. Введення податку дуже негативно позначиться на секторі і серйозно загальмує розвиток нових проектів в області біоенергетики. У нас і так електрична потужність ТЕС і ТЕЦ на біомасі і біогазі становить всього лише 200 МВт, тому що низька рентабельність, не більше 12%, і через додатковий податок інвестори підуть в інші види бізнесу»,-сказав він.
Він також вказав, що додатковий податок для біотес також позначиться на розвитку проектів з виробництва теплової енергії, які вже почала створювати хорошу альтернативу традиційним постачальникам тепла, пропонуючи більш низьку ціну і будучи незалежними від імпорту газу.
Також цей крок, на його думку, відкине назад всі наміри щодо модернізації енергосистеми, пов'язаної з будівництвом нових потужностей.
В цілому він назвав пропозицію ввести акциз для електроенергії з ВДЕ сигналом про небажання розвивати зелену енергетику.
"Це дуже погані і неправильні сигнали. Україна довго відчуватиме наслідки такого ставлення до сектору. Весь світ розгортається в бік зеленої енергетики, а ми навпаки», – оцінив ситуацію Гелетуха.
Нагадаємо, 3 червня найбільший скандинавський фонд оголосив про зупинку інвестицій в Україну через систематичне порушення українським урядом зобов'язань у секторі ВДЕ. Рішення про припинення співпраці прийнято після планів Кабміну ввести новий акцизний податок на» зелену " енергію.
Наприкінці квітня іноземні інвестори ініціювали перший міжнародний арбітраж проти України через порушення урядом своїх зобов'язань.
Аналогічні позови проти України готують ще до 10 інвесторів в «зелену» енергетику України.
За інформацією НБУ, на тлі кризи в «зеленій» енергетиці чистий відтік прямих іноземних інвестицій в Україну в 2020 році склав $868,2 млн, тоді як в 2019 році чистий приплив склав $5,86 млрд.відтік інвестицій зафіксовано вперше з 2015 року.