Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк намагається перекласти свою вину за кризу в енергетиці на керівництво державних енергетичних компаній.
Про це заявив перший заступник голови комітету з питань енергетики Верховної Ради Олексій Кучеренко.
«Суть проста - в ганебному фінансовому стані на енергоринку, який регулюються до речі саме НКРЕКП на чолі з паном Тарасюком, винні всі навкруги окрім … самого НКРЕКП», - зазначив Кучеренко, коментуючи звинувачення Тарасюка на адресу НАЕК «Енергоатом».
Нардеп наголосив, що підтримує пропозицію Тарасюка дослідити «не ринкову» поведінку державної компанії «Енергоатом», але одночасно с іншими суб’єктами, наприклад «Новою-Енергетичною-Компанією» бізнес-партнера голови НКРЕКП Олександра Притики.
«Але хочу порадити пану Валерію Тарасюку бути вкрай обережним - в ході слідства головне не вийти на самого себе! А в даному випадку така ймовірність складає приблизно 100%», - зазначив Кучеренко.
Раніше повідомлялося, шо в травні 2021 ціна на оптовому ринку електроенергії опустилася до рекордно низького значення. В окремі дні ціни падали до 43-44 коп./кВт год. Причиною стали махінації групи трейдерів. НКРЕКП офіційно визнала махінації лише 2 червня після звернень Міністерства енергетики.
Однак комісія офіційно відмовилася змінювати правила роботи ринку для припинення таких махінацій, обмежившись наміром в ручному режимі слідувати за трейдерами. Всі пропозиції Міністерства енергетики комісією були проігноровані.
За розрахунками експертів, тільки в травні, через цінові махінацій трейдерів при мовчазній згоді НКРЕКП, державний «Енергоатом» недоотримав 120 млн євро (4 млрд грн), що дорівнює третині всього бюджету компанії на капітальні інвестиції.