Майже 130 мільйонів гривень збитків було розраховано Держекоінспекцією за шкоду лісовому фонду України за 5 місяців 2021 року.

Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Екологія» - йдеться на офіційному сайті ДЕІ.

З січня по травень тероргани ДЕІ склали понад 1,8 тисяч адміністративних протоколів про порушення у лісах по всій країні. Найчастіше фіксували вирубку без дозвільних документів та оцінки впливу на довкілля, порушення санітарних та протипожежних правил у лісах, порядку заготівлі деревини, засмічення лісу.

«Щотижня ми фіксуємо випадки масштабних вирубок у лісгоспах, на територіях ПЗФ та у лісосмугах. Так, нещодавно інспектори ДЕІ були залучені правоохоронними органами до розрахунку збитків за незаконну вирубку дерев на території ДП «Великоолександрівське ЛМГ». Шкода, завдана довкіллю, склала понад 4 мільйони гривень.

І ще сотні таких випадків залишаються поза контролем ДЕІ, адже здійснюються у важкодоступних районах, куди транспортні засоби інспекторів не можуть дістатися», - розповів Андрій Мальований.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Щоб забезпечити фіксацію вирубок на всій території лісового фонду України, найближчим часом Держекоінспекція планує закупівлю квадрокоптерів. З їх допомогою ДЕІ зможе оперативніше виявляти порушення.

«Але вкрай важливе значення має комплексне оновлення природоохоронного законодавства. Це, зокрема, законопроект №4451, що підвищує штрафи для тих, хто знищує ліс – в середньому в десять разів за незаконну порубку дерев, пошкодження лісосмуг, знищення підросту в лісах тощо.

Для посилення екологічного контролю за лісами необхідне ухвалення законопроекту №3091. Він забезпечить підвищення штрафів за недопуск до перевірки лісгоспів, збільшить відповідальність за невиконання припису інспектора та урегулює проведення рейдових перевірок», - підкреслив Андрій Мальований.

Посадовець додав, що наразі низка важливих кроків для ефективного захисту лісових насаджень вже зроблена.

«Нещодавно Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про затвердження Порядку проведення національної інвентаризації лісів. Проведення такої оцінки лісового фонду прискорить включення всієї території лісових насаджень до системи електронного обігу деревини, а також дозволить провести сертифікацію за критеріями Лісової опікунської ради (FSC). Тоді ми зможемо відстежити шлях кожного дерева, ефективніше будемо протидіяти незаконним вирубкам та, врешті-решт, перейдемо до сталого лісокористування», - зауважив Андрій Мальований.