Законопроект про зниження промислових викидів (4167) повинен враховувати стан і можливості вітчизняної промисловості і встановлювати реалістичні терміни для проведення екомодернізації. Про це написав народний депутат України Сергій Магера в блозі на сайті «Кореспондент».

"Немає сумнівів у тому, що підсумковий текст з/п повинен імплементувати положення Директиви ЄС 2010/75\ЄС про промислові викиди і відповідати принципам європейської екологічної політики Green Deal. Однак автори повинні враховувати технічний і технологічний розрив, який сьогодні існує між Євросоюзом і Україною", - написав Магера.

Депутат підкреслив: Україна не повинна сліпо переносити Європейські екологічні норми в своє законодавство, тим більше що положення Угоди про асоціацію України з ЄС цього не вимагають. І необхідно встановити реалістичні терміни для проведення переоснащення промисловості. На його думку, саме через те, що норми законопроекту не враховували вітчизняних реалій, вже дві спроби затвердити його в парламенті провалилися.

"Навіть в РНБО попереджали: впровадження НДТМ в Україні за чотири роки може стати загрозою економічній безпеці. У Європейській Бізнес-Асоціації нагадали: підприємства ЄС йшли до екомодернізації десятки років. І ще стільки ж цей процес триватиме", - нагадав Магера.

Крім того, він звернув увагу, що в законопроекті не передбачений механізм фінансової підтримки екомодернізації з боку держави, автори документа пропонують провести її за рахунок бізнесу, що несправедливо по відношенню до вітчизняних промислових підприємств, які дають робочі місця для мільйонів українців.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Не можна все фінансове навантаження звалити на приватний бізнес. Якщо ми говоримо про впровадження європейської практики, необхідно відзначити: влада ЄС вклала в допомогу промисловим компаніям сотні мільярдів євро, а до 2030 року в проекти з декарбонізації та впровадження екологічних технологій планують вкласти ще 1 трлн євро», - написав Магера.

Депутат вважає, що законопроект має бути суттєво доопрацьований з урахуванням українських економічних реалій.

"Дуже хочеться, щоб бізнес нарешті отримав відповідь, як будуть профінансовані 270 млрд грн витрат, необхідних на проведення екомодернізації. Хочеться побачити реальні терміни впровадження НДТМ, мінімум 15-20 років, і механізми локалізації, які дадуть можливість взяти участь в модернізації українським виробникам обладнання, а не тільки європейцям», - підкреслив Магера.

Раніше гендиректор Центру екології та розвитку нових технологій Владислав Антипов заявив, що законопроект про зниження промислових викидів (4167) не повинен бути жорсткішим, ніж вимагають європейські директиви, його необхідно доопрацювати з урахуванням зауважень бізнесу.

Водночас заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський вважає, що Україна не повинна брати на себе нереалістичні зобов'язання щодо термінів проведення екомодернізації, а державі слід надати підтримку промисловості на переоснащення, як це роблять країни ЄС.