Український бізнес закликає пришвидшити формування Конкурсної комісії з відбору керівника Бюро економічної безпеки, а майбутніх її членів закликають «обирати “нові обличчя”, які не мають “інституційної пам’яті” роботи у корумпованих службах».

Про це йдеться в заяві Української Ради Бізнесу, оприлюдненій у четвер.

Члени Української Ради Бізнесу, до складу якої входить майже 100 бізнес об’єднань, висловили занепокоєність ситуацією навколо створення та формування Бюро.

«Складається враження, що створюється черговий орган зі зміною вивіски, і у бізнесу залишаться ті ж самі проблеми, - зазначають автори заяви. - На сьогодні усі правоохоронні органи залишаються при своїх повноваженнях. Може скластися так, що приміром, податкова міліція, отримає нову назву. В тексті закону про СБУ із завдань служби виключили виявлення та розкриття правопорушень щодо корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління і економіки, а от доручення чи вказівки в прикінцевих положеннях закону про БЕБ щодо ліквідації цих підрозділів та вивільнення їх працівників немає. Є ризик, що підрозділи «перекочують» до контррозвідки або до захисту національної безпеки».

Створення єдиного органу по боротьбі з економічними злочинами із керівництвом, яке раніше не працювало в інших правоохоронних та перевіряючих органах - було ключовою вимогою українського бізнесу, нагадують в Українській Раді Бізнесу.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Крім того, важливий проєкт змін до КПК, який би мав визначити виключну підслідність економічних злочинів Бюро, багато місяців обговорюється в Комітеті з питань правоохоронної діяльності.

Автори заяви також наголошують на важливості створення незалежної, відповідальної і незаангажованої Конкурсної комісії з відбору керівника Бюро.

«Від кандидатури керівника залежатиме якість нового органу. Будь-яка людина із уже існуючих корумпованих органів здатна звести нанівець всі багаторічні зусилля з його створення. Також без призначеного керівника БЕБу не можна створити та зареєструвати орган як юридичну особу і відібрати кращі, не «заплямовані» кадри» - а часу на це залишається все менше.

Представники бізнесу закликають формувати керівництво Бюро виключно із "нових облич", які не працювали раніше у правоохоронних та перевіряючих органах.

Також бізнес-асоціації закликають депутатів Комітету з питань правоохоронної діяльності врахувати пропозиції фахівців і визначити виключну підслідність економічних злочинів БЕБУ, врахувавши відповідні правки до проєкту №3959-1 до другого читання.