В Україні не зробили роботу над помилками з попереднього опалювального сезону, тому це загрожує стабільності та збалансованості енергосистеми. Причиною цьому є величезні фінансово-економічні дисбаланси на ринку електроенергії та накопичені багатомільярдні борги «Укренерго» перед тепловою генерацією.

Про це повідомили у «Першій енергетичній асоціації України».

Як зазначається, енергетичний сектор увійшов у літній період з багатомільярдними боргами. Так, лише виробникам електроенергії на балансуючому ринку НЕК «Укренерго» заборгувала майже 11 млрд. грн., а загалом такі «кругові» борги на енергетичному ринку вимірюються десятками мільярдів гривень.

«Чим це загрожує? Незбалансованістю і нестабільністю енергосистеми. Атомна генерація традиційно перейшла в плановий ремонт блоків і обладнання на них. Незабаром це зробить і теплова генерація. Зрозуміло, що такі борги на ринку ставлять під загрозу повноту та якість запланованих ремонтів, накопичення палива на складах та інші питання підготовки до осінньо-зимового періоду. Якщо ж підготовка до осінньо-зимового періоду через брак коштів буде по скороченій програмі – взимку це нові непланові зупини через аварії, зриви планів, нові борги і нові звинувачення. І так по колу», - зазначили в організації.

На думку експертів, Україна може уникнути цих загроз, але потрібно усунити ключові причини, які створюють дисбаланси на ринку.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

«НЕК «Укренерго» у 1-му кв. ц.р. отримала прибуток - 3,72 млрд. грн. Нагадаємо, минулий рік компанія завершила зі збитком 27,5 млрд грн. То ж може є шанс розпочати платити по боргам? Можливо… Однак, ключові причини, які створюють величезні фінансово-економічні дисбаланси на ринку електроенергії, на жаль, не усунуті. Отже є велика вірогідність знову наступити на ті ж самі граблі», - повідомили в асоціації.

Нагадаємо, нещодавно генеруючі компанії теплової генерації ініціювали судові процеси проти НЕК «Укренерго» з погашення останньою заборгованості в розмірі близько 11 млрд грн., сформованої перед компаніями за послуги на балансуючому ринку протягом 2019-2021 рр.