Тарифна комісія НКРЕКП вкотре відмовилася припинили махінації трейдерів з цінами на електричну енергію.
Про це заявив перший заступник голови комітету Верховної ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко.
«На ранковому засіданні нелегітимна НКРЕКП встановила граничні ціни на електроенергію – так звані прайс-кепи – на рівні цін, що діяли останні 3 місяці до моменту запуску ринку. Це якийсь недолугий екскурс в історію, аби замилити очі і дати можливість трейдерам ще трохи заробити», - прокоментував нардеп рішення комісіі на своїй сторінці в Facebook.
Рішення про перегляд прайс-кепів Кучеренко назвав поверненням до практики використання формули «Роттердам+», яка діяла до липня 2019 року. Однак це рішення, за його словами, жодним вином не позначить на цінових махінаціях наближених до комісії трейдерів.
«5 років минуло з запровадження формули і знову ми по суті до неї прийшли – браво. Тут варто нагадати, що частина нинішніх членів НКРЕКП – в тому числі Тарасюк - в 2016 особисто ставили підписи під формулою «Роттердам+». Так що нічого дивного тут немає.
Дивно тільки, як в ОП ще досі терплять махінації потужної пари «керманичей» української енергетики «герусів-тарасюків» і їх бізнес-партнерів трейдерів», - наголосив нардеп.
Нагадаємо, наприкінці травня Міністерство енергетики закликало НКРЕКП припинити схеми і махінації з цінами на ринку електроенергії, які призвели до мільярдних збитків «Енергоатому» та інших державних компаній.
НКРЕКП визнала, що на ринку існують махінації з цінами лише 2 червня, однак відмовилася їх зупинити за вимогою Міненерго.
10 червня Міненерго повторно закликало НКРЕКП припинити махінації, однак у відповідь голова комісії Валерій Тарасюк звинуватив держкомпанію «Енергоатом» у неефективності, а Міненерго у непрофесійності.
16 червня НКРЕКП знову відмовилося виконувати рекомендації Міненерго, які були покликані зупинити махінації трейдерів з перепродажем електроенергії державних компаній.