Аномальне падіння цін на електроенергію в травні нижче собівартості виробництва призвело до хронічної збитковості всіх генеруючих компаній.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко під час виступу в Верховній Раді.

«Середньозважена ціна на добу наперед впала до історичного мінімуму взагалі за весь період існування ринку електричної енергії. І вона набагато була менша, ніж навіть собівартість електроенергії, яку виробляє державна підприємство «Енергоатом», це найнижча собівартість в державі. Безумовно, що для всіх інших типів генерації такі цінові показники є дуже глибоко збитковими», - зазначив міністр.

За його словами, обвал цін призвів до фінансового розбалансування держкомпаній і поставив під загрозу підгтовку до осіннньо-зимового періоду.

«Така ситуація в свою чергу призвела до фінансового розбалансування державних підприємств, а це особливо важливо в контексті виконання ними обов’язків забезпечення електроенергією населення. Розбалансованість ринку так само ми бачили великі ризики в цьому у контексті синхронізації енергосистеми України з енергосистемою Європейського Союзу», - додав Галущенко.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу
Показати ще

Він наголосив, що наразі критична ситуація на енергоринку вимагає оперативного втручання.

«На сьогодні, безумовно, вимагає оперативного втручання ринок електричної енергії. Насправді вже деякі кроки зроблені. Є ще ініціативи, які ми будемо просувати», - наголосив міністр.

Нагадаємо, причиною аномального падіння цін на електроенергію стали махінації трейдерів.

Наприкінці травня Міністерство енергетики закликало НКРЕКП припинити схеми і махінації з цінами на ринку електроенергії, які призвели до мільярдних збитків «Енергоатому» та інших державних компаній.

НКРЕКП визнала, що на ринку існують махінації з цінами лише 2 червня, однак відмовилася їх зупинити за вимогою Міненерго.

10 червня Міненерго повторно закликало НКРЕКП припинити махінації, однак у відповідь голова комісії Валерій Тарасюк звинуватив держкомпанію «Енергоатом» у неефективності, а Міненерго у непрофесійності.

16 червня НКРЕКП знову відмовилося виконувати рекомендації Міненерго, які були покликані зупинити махінації трейдерів з перепродажем електроенергії державних компаній.