Зішестя Святого Духа на апостолів стало початком створення Святої Православної Церкви і дало можливість кожній людині отримати святість вічного життя.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, про це керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич) сказав на брифінгу для центральних українських телеканалів у день свята Трійці в Києво-Печерській лаврі.

«Господь наш Іісус Христос 40 днів був зі своїми учнями і відкривав їм таємниці Царства Божого. У сороковий день Він вознісся на небо, але напередодні обіцяв святим апостолам послати їм Духа Істини. На 50-й день, коли апостоли перебували в Єрусалимі у Сіонській горниці, в молитві, на них зійшов Дух Божий у вигляді вогненних язиків. Учні отримали велику благодать Божу, яка миттєво змінила їх - від людей маловірних, боязких - вони стали безстрашними проповідниками Святого Євангелія», - нагадав митрополит Антоній.

Він підкреслив, що свято Трійці знаменує собою початок історії Православної Церкви.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Саме у цей день народжується Церква Христова. Після Зішестя Духа Божого святий апостол Петро відразу вийшов на проповідь. Сила його проповіді була такою, що миттєво християнами стали близько трьох тисяч чоловік. Саме з цього дня починає свою історію Свята Православна Церква, у якій ми живемо, в якій ми спасаємося. Зішестя Духа Божого ще раз відкрило таємницю Триіпостасного Божества: ми віримо у Бога Єдиного у природі і Троїчного у Лицях. Ця таємниця для людського розуму є малозрозумілою і, ймовірно, ніколи не буде повністю відкритою. Але на досвіді духовного життя кожна людина вірить у Триіпостасного Бога - Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого. Саме на цій вірі і базується наше уповання, наша сила у боротьбі з гріхом, наші можливості жити у вічності. Ще у II столітті святий мученик Іустин Філософ сказав: «Благодать Духа Божого - це не та сила, яка робить людину переможцем у цьому житті, благодать Божа - це не та сила, яка робить людину відомим і великим ритором, благодать Духа Божого - сила, яка дає людині набагато більше - вона зі смертної робить людину безсмертною, з земної - небесною», - зазначив керуючий справами Української Православної Церкви.

Владика побажав православним, щоб благодать Духа Божого, яку людина отримує у Таїнстві Хрещення, стала тим зерном, яке в силу віри і дерзновення дасть плід духовності і святості.

«Саме Дух Божий дозволяє людині стати святою. Це є метою життя кожного, хто народжується на цій землі. Це - не просто наша віра, у цьому наша сила, і це ми знаємо на досвіді багатьох тисяч і мільйонів людей, які жили на землі, боролися з гріхом і отримували силу не від своїх подвигів, а від благодаті Духа Божого, яка здійснює наше вічне спасіння. Нехай благодать Духа Божого завжди буде в нашому житті тією кріпостю, яка дає нам можливість пройти шлях земного життя у доброму здоров'ї і, найголовніше, щоб це було добрим початком нашої вічності», - сказав митрополит Антоній.