Підвищення податків, передбачене урядовим законопроектом №5600, спровокує зростання інфляції і падіння доходів українців, а також загальмує економічне зростання. Про це написав експерт економічних програм UIF Данило Монін у блозі для GMK Center.

"Якщо ж законопроект №5600 буде прийнятий, ми замість того, щоб стимулювати бізнес-активність, прискорювати зростання і форсувати вихід з кризи, навпаки збільшимо податкове навантаження на економіку. Причому по всіх фронтах. Так, це дозволить зібрати максимально багато податків. Але в довгостроковій перспективі це тільки загальмує зростання», - написав Монін.

Експерт звернув увагу на те, що підвищувати податки зараз для влади немає особливої необхідності, адже економіка почала відновлюватися і доходи бюджету за підсумком року будуть перевиконані. У той час як посилення податкового тиску призведе до того, що у підприємств заберуть частину грошей на розвиток, а зростання економіки в поточному періоді істотно сповільниться. Крім того, підвищення податків спровокує зростання інфляції і девальвації національної валюти.

«Будь-яке підвищення податків обов'язково відіб'ється на інфляції. Більш того, будь-яке підвищення податків і збільшення номінальних ставок по рентах і акцизах завжди грає роль інфляційної пружини. Держава намагається збільшити податкове навантаження, а бізнес, щоб це компенсувати, збільшує ціни і номінальний обсяг економіки. Це дозволяє економіці вирости в доларовому еквіваленті, якщо немає девальвації. Але з великою ймовірністю можна очікувати, що у нас буде девальвація», - пояснив Монін.

Раніше економічний експерт Олексій Кущ заявив, що підвищення податків призведе до зростання цін на всі товари, а Україна перетвориться на сировинну державу.

Популярні новини зараз
З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Водночас лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, коментуючи податкові ініціативи уряду, заявила, що владі слід знижувати податки, щоб вивести з тіні 49% бізнесу, а не підвищувати їх.

Нагадаємо, Кабінет міністрів на початку червня зареєстрував законопроект № 5600 про внесення змін до Податкового кодексу, яким, серед іншого, пропонується ввести акцизний збір на "зелену" енергію в Україні за ставкою 3,2%.