Екомодернізація промисловості має бути проведена лише після оцінки економічного ефекту і визначення джерел її фінансування.

Про це заявив директор «Агентства розвитку Дніпра» Володимир Панченко.

«Перехід на електроплавку і перехід на безкоксові технології – він можливий. Але він можливий в умовах оцінки економічного ефекту і планування джерел фінансування, як це робить ЄС», - пояснив Панченко.
Він нагадав, що в країнах ЄС держави вклали в модернізацію промислових підприємств десятки мільярдів, а сам процес тривав понад 10 років, в Україні ж його хочуть провести за кошти бізнесу, що нереально, оскільки у вітчизняної промисловості їх немає.
Панченко наголосив: перед стартом екомодернізації потрібно чітко оцінити економічний ефект та обсяг необхідних інвестицій і визначитись з джерелом їх надходження.
«Тільки після оцінки економічного ефекту, тільки після оцінки потрібних інвестицій по системі можна починати модернізацію по схемі «боттом ап» -- тобто знизу вгору, а не згори вниз», - сказав Панченко.
Раніше директор GMK Center Станіслав Зінченко наголосив, що для проведення екомодернізаціі промисловості необхідні інвестиції, фінансові стимули і допомога від держави, а не збільшення податкового тиску на підприємства.
Водночас заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський вважає, що Україна не повинна брати на себе нереалістичні зобов’язання щодо термінів проведення екомодернізації, і має надати підтримку промисловості, як це роблять країни ЄС.