Національна компанія "Енергоатом" просить регулятор НКРЕКП усунути маніпуляції трейдерів з цінами на електроенергію на»ринку на добу вперед".

Про це йдеться в заяві держкомпанії.

"НАЕК "Енергоатом" стурбована ситуацією, що склалася на ринку на добу вперед (РСВ), і закликає вжити невідкладних заходів, щоб покласти край маніпуляціям на ньому», - йдеться в заяві.

У компанії підкреслили, що вже ціна на РСВ вкрай нестабільна, маніпулятивна і не відображає реального стану справ на загальному ринку електроенергії».

Відповідно, майже 90% електроенергії "Енергоатом" продає за двосторонніми договорами за фіксованою ціною.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Черговий обвал цін на РСВ внаслідок махінацій трейдерів призвів до відмови цих же трейдерів-посередником від виконання своїх зобов'язань з оплати електроенергії АЕС.

"Деякі контрагенти" Енергоатому», які раніше уклали договори купівлі-продажу електричної енергії ймовірно для її перепродажу на РСВ, поширюють інформацію про свої наміри відмовитися від виконання зобов'язань за цими договорами і нібито звернулися з пропозицією припинити постачання електроенергії", - повідомила держкомпанія.

У компанії заявили, що в разі порушення умов виконання зазначених договорів покупцями електроенергії НАЕК буде звертатися в компетентні та уповноважені органи з пропозицією ввести обмеження на подальшу діяльність таких компаній на ринку електричної енергії України.

Нагадаємо, ще в травні 2021 року Міністерство енергетики, державні компанії «Енергоатом» і «Центренерго» закликали НКРЕКП припинити махінації трейдерів на ринку електричної енергії.

Тоді всі пропозиції були відкинуті комісією. У відповідь Керівник НКРЕКП Валерій Тарасюк звинуватив главу Міненерго Германа Галущенка в непрофесіоналізмі.

2 липня через махінації трейдерів, яких учасники ринку пов'язують з керівництвом НКРЕКП, стався черговий обвал цін. У відповідь на це, вночі 4 липня НКРЕКП вирішила заборонити трейдерам займатися ціновими махінаціями протягом 4 днів, до 8 липня включно.