Міністерство енергетики втретє за останній місяць закликало НКРЕКП зупинити махінації трейдерів-спекулянтів на ринку електричної енергії.

Про це йдеться в заяві міністерства за результатами наради під головуванням Міністра Германа Галущенка. "Під час наради було обговорено можливе рішення, яке допоможе врегулювати ситуацію на ринку електроенергії вже найближчим часом до впровадження системних заходів. Рішення полягає в обмеженні продажу трейдерами і постачальниками на ринку «на добу вперед» в процентному значенні від їх обсягу торгівлі», - йдеться в заяві Міністерства.

Обмежити маніпуляції трейдерів Міністерство енергетики вперше закликало НКРЕКП ще на початку червня, проте досі регулятор не прислухався до позиції Міністерства. Крім того Міненерго звернулося до НКРЕКП з проханням повернути ліквідність на РДН, затвердивши методику розрахунку граничної ціни на електроенергію.

Нагадаємо, 2 липня через цінові махінації трейдерів відбулося різке падіння цін на ринку на добу вперед до історичного мінімуму. За інформацією народного депутата Олексія Кучеренка, причиною стали зловживання наближених до НКРЕКП трейдерів і посередників. НКРЕКП офіційно визнала наявність махінацій трейдерів на початку червня, однак незважаючи на прохання Міненерго і НАЕК «Енергоатом», відмовилася обмежувати їх зловживання.