Стрімке зростання цін на продукти харчування в Україні – вина великих агрохолдингів, які прагнуть отримати наживу і підвищують ціни навіть там, де вони повинні знижуватися завдяки державній підтримці. Цими питаннями повинен зайнятися Антимонопольний комітет, інакше зростання цін на продукти не зупинити.

Про це заявив політолог Кирило Сазонов.

Так, тільки за цей рік соняшникова олія подорожчала майже вдвічі. З початку року пляшка додала 20 гривень, і постійно додає в ціні. Також в лідерах по подорожчанню-масло, курка і навіть хліб. Причому вартість цих продуктів зростає, хоча вони повинні подешевшати-адже аграрії тепер менше платять податків, зокрема на корми.

"ПДВ для аграріїв був 20%, зробили 14%. Але ми не побачили падіння ціни, абсолютно! Ні на зерно, ні на м'ясо, тому що зерно - це, все-таки, корми. Тобто, по ідеї, люди ці гроші залишають собі в прибутку. А держава ніяк не намагається стримати апетити великих агрохолдингів до наживи», — прокоментував політолог Кирило Сазонов.

Він також додав, що якщо Антимонопольний комітет не вплине на агрохолдинги, то вони, в принципі, будуть встановлювати ціну на продаж продуктів, яку захочуть.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Нагадаємо, нещодавно Держслужба статистики порахувала рентабельність різних галузей економіки, і виявилося, що найбільш прибуткові в нашій країні Сільське господарство, а також Лісове і рибне — 18,4%. У той час, як у промисловості рентабельність складає всього 4%, у професійній, науковій та технічній діяльності — 2,4%.

Як відомо, Аграрні барони України в 2020 році збільшили свій прибуток в півтора рази, до 58,5 млрд гривень. При цьому саме виробництво сільгосппродукції скоротилося на 14%, тобто, зростання пробули викликане виключно подорожчанням агропродукції. Так, найбільший прибуток отримали сільськогосподарські підприємства, які виробляють Соняшник - близько 21,1 мільярда гривень, пшениці - 19,0 мільярда гривень, кукурудзи на зерно - 11,9 мільярда гривень, ріпаку - 6,6 мільярда гривень, а також молока - 3,8 мільярда гривень.