Представники ВДЕ-генерації мають намір запропонувати уряду і народним депутатам компромісний варіант щодо норми ресурсного законопроекту №5600 щодо введення акцизного податку на "зелену" електроенергію в розмірі 3,2% – відстрочити його до закінчення дії "зеленого" тарифу в 2029 році.

"Це може бути дійсно компромісний варіант. З одного боку, уряду не доведеться відмовлятися від цієї ідеї введення акцизу, а з іншого – не будуть порушені законодавчо закріплені гарантії інвесторам не вводити нові податки до кінця дії "зеленого" тарифу", – сказав у коментарі Енергореформі один з впливових представників ВДЕ-генерації.

За його словами, така пропозиція може бути розглянута на засіданні податкового комітету Верховної Ради на поточному тижні.

"Справедливо взагалі не вводити такий акциз, це стовідсотково неправильна ініціатива, але, судячи з усього, нам не вдасться збити рішучий настрій Кабміну і парламенту. Тому будемо домагатися його відстрочки шляхом закріплення в перехідних положеннях до закону", - вважає співрозмовник Енергореформи.

Як повідомляла Енергореформа, Верховна Рада прийняла за основу урядовий "ресурсний" законопроект №5600 з поправками до Податкового кодексу, який пропонує, зокрема, введення для Е/Е з ВДЕ акцизу (3,2%).

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Введення акцизу на" зелену " електроенергію назвали порушенням законодавства щодо підтримки ВДЕ-генерації в Секретаріаті Енергоспівтовариства, Європейському банку реконструкції та розвитку, а також низці інших міжнародних фінансових інститутів.

Законопроект також розкритикували, зокрема, Європейська Бізнес-Асоціація (ЄБА), Американська торгова палата в Україні (AmCham).

Профільні ВДЕ-асоціації в численних листах до уряду закликали його відмовитися від цієї ідеї, яка, на їхню думку, загрожує і так несприятливому інвестклімату в Україні, зокрема в галузі відновлюваної енергетики після ретроспективного зниження зелених тарифів і зростання боргів по їх оплаті.