Міністерство енергетики наступного тижня представить проект змін до закону, що обмежує махінації спекулянтів на ринку електричної енергії, через які державні компанії зазнають збитків.
Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на слова міністра Германа Галущенка.
"Це ненормально, коли компанії спочатку купують електроенергію, потім розривають договори, а державні генерації зазнають збитків», – зазначив Галущенко, додавши, що вже наступного тижня будуть запропоновані зміни до Закону Про ринок електроенергії, що також обмежують спекуляції.
Також оцінюючи наслідки обвалу цін на ринку "на добу вперед" (РСВ) в перші дні липня, Галущенко висловив надію на прийняття аукціонним комітетом 9 липня так званого Black List компаній, які вдаються до маніпуляцій.
Також він також розкритикував рішення НКРЕКП допустити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі з 1 жовтня. Відповідаючи на питання про подальшу перспективу забороненого регулятором до 1 жовтня імпорту е/е з Росії та Білорусі, міністр висловився про намір протистояти його відновленню.
«Будемо робити все, щоб не відновилася ця історія. Це не наш шлях", - запевнив Галущенко.
Раніше Міністерство енергетики, НАЕК "Енергоатом «і держкомпанія» Центренерго" неодноразово закликали НКРЕКП припинити махінації трейдерів з перепродажем електроенергії державних компаній.
Однак НКРЕКП тричі відмовилося усувати махінації, заявивши про неприпустимість «утиску прав трейдерів».
Регулятор також офіційно звинуватив "Енергоатом" і Міненерго в непрофесіоналізмі і неефективності.