Для того, щоб українська енергосистема могла через кілька років стати частиною загальноєвропейської енергетичної системи ENTSO-E, вона повинна бути максимально гнучкою і стабільною.

На думку директора з технологічного розвитку ДТЕК Філіпа Лекебуша вирішити це питання можуть інвестиції в будівництво високоманеврової генерації і систем накопичення електроенергії.

«Декарбонізації стала новим глобальним трендом, який в Європі вилився в Європейський зелений курс - The European Green Deal. Його мета - побудувати до 2050 року всередині ЄС вуглецево-нейтральну економіку. Рішучість Європи в цьому питанні підштовхує як українську владу, так і приватний сектор готуватися до необхідних змін в енергетичній сфері. І головним пріоритетом тут є забезпечення гнучкості та стабільності роботи вітчизняної енергосистеми», - сказав Ф. Лекебуш.

За його словами, з огляду на стрімке зростання сонячної й вітрової енергетики, генерація яких має змінний характер, потреба підвищувати гнучкість енергосистеми стає вкрай актуальною.

«Найбільш оптимальним способом збалансувати енергосистему і уникнути обмежень відновлюваних джерел енергії для України є посилення гнучкості енергосистеми шляхом якнайшвидшого залучення інвестицій в будівництво високоманеврової генерації та систем накопичення електроенергії», - зазначив директор з технологічного розвитку ДТЕК.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Він нагадав, що в травні цього року компанія ДТЕК запустила першу в Україні промислову літій-іонну систему накопичення енергії (СНЕ) потужністю 1 МВт і ємністю 2.25 МВт⋅год. «Ця батарея призначена для накопичення, зберігання та віддачі електроенергії в мережу, а також для надання послуг із забезпечення надійності та гнучкості енергосистеми України. Це пілотний проект ДТЕК, який покликаний знайти ефективну бізнес-модель на новому, до цього не існувавшому в Україні ринку системи накопичення енергії», - зазначив директор з технологічного розвитку ДТЕК.

Ф. Лекебуш також зазначив, що на третій квартал 2023 року заплановано початок роботи енергетичної системи України в синхронному режимі з загальноєвропейською енергетичною системою ENTSO-E, а до цього в 2022 році має відбутися тестова робота енергосистеми України в ізольованому режимі.

«Об'єднання української енергосистеми з європейською - це важлива складова енергетичної безпеки України. Ця синхронна робота підвищить надійність і стійкість енергосистеми України, розширить можливості обміну електроенергією між країнами, посилить конкуренцію на внутрішньому ринку і створить можливості для роботи на енергетичному ринку Європи. Але для цього енергосистема України має бути самодостатньою», - підкреслив директор з технологічного розвитку ДТЕК.