Відмова НАК «Нафтогаз України» від закупок через систему Prozorro створює негативне тло для візитів президента Володимира Зеленського до Берліна та Вашингтона.

Про це заявила політолог Олеся Яхно, коментуючи підготовку до цих візитів.

«Зараз активно триває підготовка до зустрічей Володимира Зеленського з Ангелою Меркель 12 липня та Джо Байденом наприкінці липня. Головне проблемне питання обох візитів для української стороні, окрім Донбасу – відсутність прогресу у боротьбі з корупцією. Цього тижня Верховна Рада має прийняти пакет законопроектів щодо судової реформи. Це має продемонструвати готовність Зеленського впроваджувати антикорупційну реформу. Але в цей же час найбільша компанія країни, НАК «Нафтогаз України», відмовляється від закупок через систему Prozorro, в торгах почали брати участь виключно запрошені компанії. Це створює негативне тло для візитів президента Володимира Зеленського до Берліна та Вашингтона», – відзначила політолог.

Раніше стало відомо, що за ініціативою директора з трансформаційних процесів групи «Нафтогаз» Отто Ватерландера компанія відмовилась від відкритих закупівель через систему Prozorro. Отто Ватерландер пояснив це рішення необхідністю удосконалити закупівельні процедури компанії.