Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський у програмі «Суть подій» на каналі Знай.ua розповів про недоліки запропонованої накопичувальної пенсійної системи.

«Добровільна накопичувальна пенсійна система існує. Кожен громадянин України має право обрати якийсь пенсійний фонд і почати здійснювати туди перерахування. Це дасть йому певний плюс, тому що така сума не оподатковується, відтак він може накопичити», - вважає Несходовський.

За його словами, існують питання до обов’язкової системи і тої моделі, яка зараз пропонується.

«Питання в тому, що це обов’язковий перерахунок з кожного українця, отже, виникає питання: хто заплатить? Хто буде наповнювати альтернативне накопичення для кожного українця?», - риторично запитує він.

Несходовський розглядає два варіанти наповнення накопичень для українців:

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще
  1. Це за рахунок місцевих органів влади. У місцевих органів влади хочуть зменшити доходи фактично на 2%.
  2. Заплатить сам Пенсійний фонд. Тому що замість 22%, які зараз здійснюються, 2% будуть окремо йти на накопичувальну систему. Таким чином у нас погіршиться ситуація з Пенсійним фондом. У нас зараз є майже 200 млрд дефіцит Пенсійного фонду, а буде ще на 60 млрд додатково. Звідки брати кошти? Хто за це заплатить? Невідомо.

Далі експерт відповідає на питання, чи вирішить це проблему.

«Елементарна математика. 4% щомісячного перерахування. За рік – 48% від вашої заробітної плати. Візьмемо, умовно, що за 2 роки ви будете накопичувати в розмірі вашої середньої заробітної плати. За 30 років стажу ви накопичите лише тільки 15 ваших середніх заробітних плат. Іншими словами, після виходу на пенсію це дасть можливість лише тільки 30 місяців утримувати доплату в розмірі 50% від вашої середньої заробітної плати. Це абсолютно ніяк не врятує. При тому, що не врахована інфляція, багато ризиків, тощо», - резюмував Несходовський.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що в Україні тарифи на опалення можуть зрости на 60-70%: кому пощастить найменше.

Також для Знай.ua Чаплига розповідав, що бажання влади змусити всіх без винятку платити податки.