Європейські експерти здивовані ідеї Кабінету міністрів України щодо запровадження акцизного збору на електроенергію з відновлюваних джерел, оскільки в країнах Європи немає такої практики.
Про це в ефірі телеканалу Kyiv Live заявив Андрій Конеченков, голова правління Української вітроенергетичної асоціації.
За його словами, застосування акцизного податку здійснюється на шкідливі товари чи послуги, зокрема, вживання алкоголю, паління чи здійснення викидів промисловими підприємствами.
«Зелена енергетика - це чиста енергетика. Акциз на зелену енергетику для багатьох європейських експертів є не зрозумілим, в плані його реального відношеннядо зеленої енергетики», - сказав Конеченков.
Разом з тим, президент Української водневої ради Олександр Рєпкін вважає, що акцизний збір не має застосовуватися для підприємств відновлюваної енергетики.
«Сама суть акцизу - це відшкодування заподіяних збитків. Про які збитки ми говоримо, якщо мова йде про відновлювані джерела енергії?», - зазначив експерт.
Нагадаємо, Кабінет міністрів на початку червня зареєстрував законопроект №5600 щодо внесення змін до Податкового кодексу, яким, серед іншого, пропонується ввести акцизний збір на "зелену" енергію в Україні за ставкою 3,2%. 1 липня даний законопроєкт був підтриманий в парламенті в першому читанні.
5 липня профільні асоціації відновлюваної енергетики заявили, що наміри Кабміну запровадити акцизний збір на «зелену» електроенергію є порушенням наданих раніше гарантій державою та порушенням зобов’язань перед міжнародними інвесторами, і тому ця норма має бути виключена з законопроєкті №5600 щодо внесення змін в Податковий кодекс України.
За даними ЗМІ, через кризу в енергетиці постраждали як мінімум 4 іноземні компанії Scatec (Норвегія), VR Capital (США), Modus Energy (Литва), TIU Canada (Канада).