Ціна на електричну енергію не покриває навіть мінімальну собівартість виробництва електроенергії, через що генеруючі компанії позбавлені можливості закуповувати вугілля і проводити ремонти.

Про це повідомив віце-президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Юрій Саква.

«Дефіцит в ОЕС вже постукав. 1,5 гривні за кіловат-годину для ТЕС збиткові. Працюють в борг!; А поки що: мінус 18 тис вугілля зі складів ТЕС за останню добу, 11 недоступних для диспетчера газових енергоблоків та 8 вугільних енергоблоків, які знаходяться в аварійних ремонтах Майже всі доступні блоки на вугіллі включені в роботу», - повідомив експерт.

За інформацією Сакви, уже 67 компаній знаходять в «дефолтному» стані

«Дефолтний список НЕК Укренерго все поповнюється та поповнюється новими учасниками, іх на сьогодні вже 67; Сама «Укренерго» теж недалеко знаходиться від дефолтного стану», - додав експерт.

Популярні новини зараз
Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Статус «дефолт» присвоєний генеруючій компанії «Донбасенерго» (Слов’янська ТЕС), державній «Укрінтеренерго», операторам системи розподілу – «Харківобленерго», «Черкасиобленерго» та «Миколаївобленерго».

Нагадаємо, наприкінці травня Міністерство енергетики закликало НКРЕКП припинити схеми і махінації з цінами на ринку електроенергії, які призвели до мільярдних збитків «Енергоатому» та інших державних компаній.

НКРЕКП визнала, що на ринку існують махінації з цінами лише 2 червня, однак відмовилася їх зупинити за вимогою Міненерго.

Як наслідок на початку липня через дії посередників і спекулянтів, ціни на електроенергію обвалилися до історичного мінімуму. В результаті зупинила роботу Слов’янська ТЕС, Київська ТЕЦ-5 та Харківська ТЕЦ-5.