Історично низькі ціни на «ринку на добу наперед» (РДН), ручне управління ціноутворенням, нестабільність та дисбаланси, спричинені бездіяльністю регулятора ринку у питанні цінових маніпуляцій трейдерів-спекулянтів, накопичені та непогашені борги перед учасниками балансуючого ринку (2,4 млрд грн із 13 млрд грн – це борги НЕК «Укренерго» перед ДТЕК Енерго), спричинили гострий дефіцит оборотних коштів для підготовки генерації до опалювального сезону. Мова, в першу чергу, про необхідність закупівлі палива, ремонту та підтримки обладнання в належному технічному стані.

В умовах, коли через аномально низькі тарифи, які навіть не покривають мінімальної собівартості виробництва будь-якого виробника електроенергії, дві третини енергоблоків теплових електростанцій та третина блоків атомних електростанцій були вимушені зупинитися, ТЕС ДТЕК Енерго працювали на максимумі. В окремі дні липня в енергосистемі одночасно працювало до 28 енергоблоків ТЕС ДТЕК Енерго.

Але працювати в такому кризовому режимі тривалий час технічно неможливо. Через сукупність факторів вище, необхідність ремонту та постійної підтримки обладнання в належному технічному стані, відхиленням НЕК «Укренерго» заявок на проведення поточних ремонтів блоків через необхідність балансування системи, а також кризові системні проблеми в енергетичній галузі, станом на 15 липня 2021 року ряд енергоблоків ТЕС ДТЕК Енерго були вимушені вийти в аварійний ремонт. Мова, зокрема, про енергоблоки №3 на Курахівській ТЕС, №3,4,5,10 на Криворізькій ТЕС, №1 на Запорізькій ТЕС, №2,3 на Ладижинській ТЕС та №6 та Добротвірській ТЕС.

В цій загрозливій ситуації, ДТЕК Енерго вже вкотре закликає НКРЕКП, профільне міністерство та інші зацікавлені сторони невідкладно втрутитися в ситуацію, виправити дисбаланси, нестабільність та ручне управління на ринку, що призвели генерацію до втрати ліквідності.

Наразі ТЕС ДТЕК Енерго працюють 24 енергоблоками та несуть навантаження в об’єднаній енергосистемі України потужністю 3810 МВт.

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще