Для розвитку водневої економіки Україні необхідна національна стратегія, яка дасть чітке розуміння потенційним інвесторам і міжнародним партнерам про те, як держава має намір розвивати цю перспективну і високотехнологічну сферу.

Про це сказав директор з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе, виступаючи на 12-му Українському енергетичному форумі.

«Професійним учасникам ринку потрібні чіткі сигнали і національна стратегія з конкретними цифрами і цілями, які будуть тісно пов'язані з фінансовими інструментами та регуляторною політикою. Необхідні чіткі кроки і розуміння того, хто саме робить ці кроки. Повинно з'явитися взаєморозуміння щодо розвитку зеленого водню в Україні і очікувань партнерства Україна-ЄС в рамках проектів по зеленому водню», - сказав Е. Вольпе.

Він підкреслив, що зміни клімату, пов'язані з забрудненням CO2, знаходяться в центрі світової екологічної порядку. По суті, декарбонізація стає для бізнесу квитком у майбутнє, і саме водень може бути одним з основних елементів, що сприяють такій трансформації, впевнений директор з інновацій ДТЕК.

Е. Вольпе нагадав, що 8 липня 2020 роки ЄС прийняв стратегію щодо інтеграції енергосистем і водню, в якій згадується установка електролізерів потужністю 40 ГВт в Європі і Північній Африці. Зокрема, в Україні очікується установка 10 ГВт.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

За його словами, хоча ця мета і досяжна, але необхідно чітко розуміти, скільки ресурсів необхідно для досягнення мети по установці 10 ГВт електролізерів в Україні до 2030 року.

«За нашими оцінками, 10 ГВт електролізерів вимагають установки додаткових 30-40 ГВт відновлювальних джерел енергії. Беручи до уваги, скільки часу знадобилося для установки в Україні існуючих ВДЕ, ці цифри дають уявлення про масштаби того, що необхідно для початку розвитку водневої економіки в Україні», - сказав директор з інновацій ДТЕК.

Він підкреслив, що мова не тільки про установку відновлювальних джерел енергії, а й про створення спільної інфраструктури, для якої необхідні електролізери, трубопроводи, компресори і так далі.

«Зараз техенологій, необхідних для виробництва і транспортування зеленого водню, в Україні немає. Чи готові інвестори фінансувати цю величезну інфраструктуру, якщо ще навіть не існує стратегії? Ось головне питання », - підкреслив Е. Вольпе.

Він також додав, що сьогодні в світі немає жодного прикладу водневого проекту, який можливо успішно реалізувати без грантової або фінансової підтримки, тому важливо почати з невеликих пілотних проектів у партнерстві з державою та іншими компаніями.