15 Липня 2021 року відбулося позачергове засідання Ради суддів України, в якому взяли участь 22 члени Ради. Про це інформує прес-служба РСУ.

На порядок денний було винесено одне питання: про звернення Ради суддів України до Президента України Про недопущення висловлювань, які можуть підірвати незалежність судової влади або довіру суспільства до неї. Голосуванням члени Ради затвердили наступне.

Вельмишановний Володимир Олександрович!

"Моя мета-повернути довіру і повагу до суду. Служителі Феміди перестануть бути прислужниками у президента..."- саме так вчора ви відреагували на прийняття Верховною Радою України в цілому закону, який передбачає перезавантаження Вищої ради правосуддя (законопроект № 5068).

Так сталося, що того ж дня, 14 липня 2021 року, Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду задовольнив позов Тупицького Олександра Миколайовича до Президента України у справі № 9901/96/21, визнав протиправним і скасував Указ президента України від 27 березня 2021 року № 124/2021 "про деякі питання забезпечення національної безпеки України" в частині скасування Указу президента України від 14 травня 2013 року № 256 про призначення позивача суддею Конституційного Суду України.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Цілком зрозуміло, що будь-яке судове рішення може викликати незгоду з ним однієї зі сторін, а іноді і всіх учасників справи.

І це стосується будь-яких суперечок, у тому числі тих, де стороною є президент України.

У той же час якщо пересічний громадянин є більш вільним у своїх висловлюваннях і формулюванні певних оціночних суджень, то представники держави повинні утримуватися від дій, які можуть підірвати незалежність судової влади або довіру суспільства до неї.

Замість того щоб порадіти тому факту, що Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду ухвалив рішення, яке, як мінімум, вказує на те, що він не обслуговує інтереси президента України, в інформаційному просторі було поширено низку повідомлень, які очевидно вказують на нерозуміння загальноприйнятих міжнародних норм у галузі прав людини та у сфері незалежності судової гілки влади (коментар радника голови офісу президента України Михайла Подоляка; відеозвернення прес-секретаря президента України Сергія Нікіфорова, опубліковане на сторінці офісу президента України у Facebook; офіційна позиція офісу президента України щодо рішення Касаційного адміністративного суду Тупицького Олександра Миколайовича, викладена на офіційному сайті офісу Президента України).

Принагідно нагадаємо, що посадові особи демократичної і правової держави повинні уникати передчасної критики, яка може підірвати незалежність судової влади або довіру суспільства до неї.

Їм також слід уникати дій, які можуть поставити під сумнів їх бажання виконувати рішення суддів, за винятком випадків, коли вони мають намір подати апеляцію.

Кожна сторона судового процесу повинна доводити свою позицію виключно в рамках правового поля.

Потім Рада суддів України змушена підкреслити неприпустимість подібних дій з боку посадових осіб офісу президента України, які демонструють суспільству не тільки ігнорування чинного законодавства, а й упереджене ставлення до судової влади.

Окремо звертаємо Вашу увагу, Володимире Олександровичу, що Рада суддів України підтримує бажання президента України зміцнити довіру до судових органів влади та активно долучається до цього процесу. У той же час варто відзначити, що крім внутрішніх факторів, які впливають на рівень довіри до судів, є і зовнішні, такі як тиск і систематичні негативні інформаційні кампанії проти суддівського корпусу. На превеликий жаль, ці дії не тільки не засуджуються владою, а навпаки, активно схвалюються і поширюються. Реальні показники довіри до судів, а особливо серед тих, хто був учасником судових проваджень, на порядок вище, ніж ті, які озвучуються на широку публіку.

Підірвана згаданими заявами довіра не буде відновлена, будь-яке судове рішення, прийняте судом апеляційної інстанції у цій справі, буде сприйматися стороннім спостерігачем з недовірою.

Наголошуємо, до судової влади, як інституції, має бути повага. Її рішення повинні виконуватися, незалежність суддів повинна бути захищена.

Підсумовуючи викладене, Рада суддів України засуджує подібного роду виступи і коментарі, вважає їх неприпустимими і закликає утримуватися від дій, які точно не повернуть довіри і поваги до судової гілки влади.

З повагою,

голова Ради суддів України Б. С. Моніч