Критична ситуація із запасами вугілля та складнощі з підведенням ремонтних кампаній може призвести до відновлення імпорту електричної енергії з Росії та Білорусі та потрапляння України в залежність від цих поставок.

"Я прогнозую, до початку опалювального сезону обсяг (імпорту - прим.) буде збільшуватися, а в осінньо-зимовий максимум ми будемо купувати дуже великі обсяги електроенергії. Чому? Тому що сьогодні на складах 1 мільйон 100 вугілля. Такого не було за всю історію енергетики в Україні», - повідомив Плачков.

Екс-міністр підкреслив, що Росія і Білорусь зацікавлені в енергетичній кризі в Україні, щоб нав'язати свої поставки.

"Сьогодні і Росія і Білорусь будуть продавати нам електроенергію з великим задоволенням. Але технічні питання через певний час перейдуть у політичні. Це як було з газом-спочатку по 50 доларів, потім по 250 доларів і все закінчилося Харківськими угодами», - повідомив Плачков.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Він допустив, що в разі посилення кризи, вже до Нового року Росія може почати шантажувати Україну зупинкою поставок електроенергії.

Нагадаємо, на початку липня через маніпуляції трейдерів-спекулянтів, ціни на електроенергію впали нижче собівартості.

В результаті 6 липня зупинила роботу Слов'янська ТЕС компанії "Донбасенерго".

Причиною аномального обвалу цін "Донбасенерго" назвала "систематичні маніпуляції на ринку, а також недосконалість регуляторних норм".

Пізніше про критичну ситуацію в роботі генеруючих потужностей повідомили компанії "Центенерго" і "ДТЕК Енерго".