Влада активно просуває нинішнього голову Державної фіскальної служби (ДФС) Вадима Мельника на посаду голови Бюро економічної безпеки (БЕБ), повідомив співзасновник Центру національної стійкості і розвитку, екс-глава Ради нацбезпеки і Мінфіну, а також кандидат на посаду голови нового органу Олександр Данилюк, передає ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА.

"Який же зараз план у влади? Він дуже простий - провести Мельника, який в даний час є керівником ДФС, - сказав Данилюк під час пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" на тему "БЕБ: черговий каральний монстр або ключ до розвитку країни " в середу.

"Він зрозумілий, контрольований, забезпечує виконання політичних замовлень Офісу (президента – прим. ред), саме він бореться з мером Києва Кличко і не бачить ніяких інших проблем навколо", - додав екс-глава РНБО і Мінфіну.

Данилюк нагадав, що в конкурсну комісію з відбору голови нового органу входить дев'ять чоловік - троє представників від РНБО, стільки ж від Кабміну, ще троє - від Верховної Ради.

"Це політично залежна конкурсна комісія, там немає міжнародних експертів, як при відборі керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури", - підкреслив Данилюк.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Він також закликав бізнес активно включитися в цей процес. При цьому Олександр Данилюк назвав два головні ризики для нового органу - якщо його очолить "контрольована людина" і якщо інші правоохоронні органи продовжать дублювати повноваження щодо економічних і фінансових злочинів.

"Якщо БЕБ очолить контрольована людина з корумпованим минулим, це буде вирок. Але найгірший сценарій - це коли такі структури як СБУ і Нацполіція збережуть свої повноваження (з розслідування економічних злочинів – прим. ред)", - сказав Данилюк.

Як повідомлялося, заявки на участь в конкурсі на голову БЕБ подали 57 кандидатів, в тому числі екс-міністр фінансів і екс-глава Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олександр Данилюк, нинішній голова ДФС Вадим Мельник та колишній в.о. глави ДФС Сергій Солодченко. БЕБ має запрацювати 25 вересня. На наступний день після цього припинить своє існування Державна фіскальна служба, яка вже знаходиться в процесі ліквідації.