Народний депутат, співголова політичної партії "Наш край" Сергій Шахов заявив, що уряд створює "інструмент приниження та пограбування людей", змінюючи правила отримання субсидій та впроваджуючи інспекції для перевірок, пише сайт політсили.

"Своїми непрофесійними, а подекуди злочинними діями уряд створює нову корупційну схему пограбування найменш захищених українців. Уряд запроваджує масову перевірку отримувачів субсидій і претендентів на їх отримання. Відповідний проєкт постанови Мінсоцполітики розміщено на його сайті. Отже, щоб отримати субсидію на комірне, людям доведеться принижуватися перед інспекторами й доводити своє право вважатися бідними", – заявив політик.

Шахов додав, що в державному бюджеті на 2021 рік під час визначання суми на субсидії її залишили на рівні минулого року – 36,6 млрд грн – і не врахували зростання тарифів.

"Суттєво зросли ціни на газ для населення, збільшилися і продовжують збільшуватися тарифи на електроенергію, а тепло подорожчає в середньому в 1,5 раза в наступному опалювальному сезоні. Це означає, що бюджету, закладеного на субсидії, вистачить лише для половини (в кращому випадку) українців, які досі отримували державну допомогу на комуналку. І "зрізати" претендентів на допомогу від держави будуть саме новостворені інспектори", – заявив він.

Нардеп вважає, що інспекції можуть створити нову корупційну схему в системі надання субсидій.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

"Інспектори матимуть повноваження здійснювати перевірку в помешканнях одержувачів соціальної допомоги. Також це буде стосуватися і тих, хто претендує на отримання субсидії. Таким чином з'явиться нова форма корупційних поборів, бо інспектори в ручному режимі вирішуватимуть, кому призначати субсидію, а кому ні. Зважаючи на обмежену кількість квот для субсидій, це, імовірно, призведе до появи нового корупційного бізнесу "субсидій за відкат", – спрогнозував Шахов.

У партії заявили, що за травень і червень уже є затримки з виплати субсидій, їх почали перераховувати тільки в середині липня, і багато хто не отримав виплат ще за травень.

"Наш край" укотре наполягає, що держава зобов'язана надати соціальні пільги всім, хто їх потребує, адже це один із головних принципів Конституції України. Тож штучне скорочення набувачів субсидій є антиконституційним і злочинним. Водночас депутати "Нашого краю" виступають проти створення інспекцій за субсидіями, які втручатимуться в особисте життя людей, принижуватимуть гідність та, імовірно, перетворяться на розсадник корупції. Крім того, кошти, необхідні для створення і оплати праці нових інспекторів, краще направити до фонду субсидій, аби виділити допомогу якомога більшій кількості людей, що її потребують", – наголошено в повідомленні політичної сили.