Через дефіцит металобрухту, з яким зіткнулися металургійні підприємства України, під загрозою опинилася стабільна робота цілої галузі, через що бюджети усіх рівнів можуть втратити понад 20 мільярдів гривен надходжень.

Саме тому необхідно ввести тимчасову заборону на експорт металобрухту, який дозволить забезпечити підприємства стратегічною сировиною. Про це йдеться у відкритому листі на адресу прем’єр-міністра Дмитра Шмигаля від трудового колективу ПАО «ММК ім. Ільїча».

«Загроза вимивання металобрухту з внутрішнього ринку України стала актуальною, як ніколи за останні 5-6 років. Про це красномовно свідчить статистика: якщо у першій половині минулого року з України було експортовано біля 17 тисяч тонн металобрухту, то у січні-червні поточного року цей показник вже склав більше 231 тис. тонн. Майже 98% цього обсягу поступає на турецький ринок, тобто до наших основних конкурентів на світовому ринку металопродукції», - підкреслюють на підприємстві.

Там також нагадали, що майже в усіх регіонах світу за останній рік значно зросла кількість протекціоністських заходів. Тому для України в нинішніх умовах також постає питання забезпечення стратегічною сировиною власних підприємств, а не зарубіжних конкурентів. Інакше українські підприємства змушені будуть скорочувати обсяги виробництва, або й взагалі закриватися.

«При збереженні поточних темпів експорту металобрухту, вітчизняне виробництво сталі протягом найближчого року може знизитись мінімум на 20%. Водночас, падіння зазнають і сектори більш глибокої обробки металу та виробники готової продукції у сфері машинобудування, а також суміжні до металургії галузі: транспорт, енергетика, виробництво феросплавів та вогнетривів. Навіть якщо Україна експортує 1,5 млн т металобрухту за поточними цінами, загальне зниження експортної виручки складе $1,4 млрд. Податкові надходження в бюджети усіх рівнів можуть знизитися більш ніж на 19 млрд грн на рік», - наголошується у листі.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

У такій ситуації найкращим виходом є заборона експорту металобрухту

з України на найближчі 2-3 роки, підкреслюють металурги. Такі рішучі кроки для захисту українського ринку сировини допоможуть металургам дотриматися ключових показників виробничої програми, а також підтримувати цілу низку соціально-орієнтованих проектів, які спрямовані на поліпшення умов життя та праці працівників металургійної галузі та жителів цілих міст. Нагадаємо, раніше

Нагадаємо, раніше Федерація роботодавців України звернулася до прем'єр-міністра Денису Шмигаль з вимогою ввести заборону на експорт металобрухту до 2024 року, в зв'язку з тим, що зростання світових цін на брухт привів до його різкого експорту і вітчизняні підприємства відчувають дефіцит сировини. У ФРУ при цьому підкреслили, що металобрухт є критичним сировиною для декарбонізації української металургії.