Держекоінспекція провела експертизу ґрунтів, відібраних біля ПрАТ «Рівнеазот», де 20 липня сталася аварійна ситуація.

За результатами лабораторних досліджень у більшості відібраних проб ґрунту зафіксовано перевищення показників нітратів та азоту амонійного в порівнянні з фоновими концентраціями.

Чиновник уточнив, що проби були відібрані одразу після викиду забруднюючих речовин з підприємства, а також на наступний день після аварії. А забір проводився, з урахуванням переміщення хмари викиду, на 11 пробних майданчиках площею 100 кв м методом «конверту».

Він також представив перелік місць, де було зафіксовано перевищення показників нітратів та азоту амонійного в порівнянні з фоновими концентраціями:

Поблизу ПрАТ «Рівнеазот» (500 м на південний захід від заводу) – по нітратах в 10 разів;

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

М. Рівне, вул. Соборна, в‘їзд у місто з боку Луцького кільця – по азоту амонійному в 1,3 рази, нітратах в 1,8 рази;

Поблизу с. Зелений Гай, зі східного боку – по нітратах в 4,3 рази;

Поблизу с. Грушвиця, з південно-західного боку – по нітратах в 1,7 рази;

Поблизу с. Верхівськ, з південно-східного боку – по нітратах в 1,9 рази;

Поблизу с. Городок, з південного боку – по нітратах в 1,8 рази.

«Разом із тим, перевищення показників у ґрунті може бути спричинено не лише залповим викидом оксидів азоту в повітря внаслідок аварійної ситуації, а і бути результатом незадовільного ведення господарської діяльності, оскільки проби були відібрані у населених пунктах сільськогосподарських районів», - наголосив Андрій Мальований.

Він також додав, що для об’єктивного розгляду наслідків аварійної ситуації Держекоінспекція спрямує запит до ПрАТ «Рівнеазот» щодо отримання даних моніторингових спостережень за станом ґрунтів.

Крім того, планується залучення фахівців Держгеокадастру та Держпродспоживслужби для проведення консультацій та здійснення повторного відбору проб ґрунту на вміст азотовмісних речовин.