Міжнародний валютний фонд включить реформу ринку електричної енергії в наступну програму підтримки України.

«Поки що ринок електроенергії ніколи не був частиною програми МВФ. Наступна точно буде мати ринок електроенергії, бо там у нас шалений бардак. І можна звичайно знижувати (тариф для населення – прим.) до нуля, наприклад ,але все рівно за це хтось заплатить. У нас вже зараз шалена різниця між цінами для населення і цінами для промисловості. От цю різницю покриваємо ми з вами, з податків», - зазначив аналітик в ефірі телеканалу «Україна24».

Він наголосив, що в енергоринку існує шалений дефіцит і криза неплатежів.

«Ця дірка все рівно лягає на бюджет, це наш з вами борг. Ми все рівно за це заплатимо. Дійсно, держава має допомагати тим, хто потребує цієї допомоги. І такий механізм завжди є – субсидії. Тобто встановіть ринкові ціни, так ,це буде боляче, для всіх боляче. Але якщо людина дійсно бідна людина, то вона потребує і отримає субсидії. І взагалі не відчуває цих коливань», - наголосив Фурса.

Нагадаємо, на сьогодні тариф на електроенергію для побутових споживачів становить 1,68 грн/кВт.година при ринкових цінах вище 4 грн/кВт.годин. Тариф на електроенергію в Україні не переглядався з 2017 року. Він є в 4 рази нижчим ніж у країнах Європи.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

3 серпня стало відомо про плани уряду знизити тарифи ще на 50 коп./кВт.годин за рахунок скорочення видатків на ремонт ліній електропередачі.

За даними державної служби статистики, середня платіжка за електроенергію в Україні не перевищує 10% всіх видатків домогосподарств на оплату житлово-комунальних послуг. 80% платіжки займає опалення і газ.