Плани Кабінету Міністрів зменшити для переважної більшості населення платіжку на електроенергію всього на 24 грн в місяць за рахунок відмови від ремонтів ліній електропередачі матиме катастрофічні наслідки і поставить хрест на інтеграції України до Європейського Союзу.

Про це повідомив економіст Борис Кушнірук.

«Навіть спроба таким чином знизити тариф і забрати інвестиції з електромереж поставить хрест на всіх прагненнях інтеграції до енергосистеми ЄС. Більше того, МФВ також не зрадіє такому махровому популізму влади», - зазначив економіст в своєму блозі для видання Liga.net.

Він наголосив, що намір уряду знизити тариф на 24 коп./кВт-година або 24 грн в місяць для абсолютної більшості населення – абсурдне з економічної точки зору.

«Це чистої води популізм та демонстративне економічне невігластво.. Платіжка для квартири пенсіонерки з місячним споживанням 100 кВт знизиться на 24 грн. (2 буханки хліба), а для власника котеджу в Конча-Заспі зі споживанням 5000 кВт годин – на 1200 грн в місяць», - наголосив Кушнірук.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Він додав, що уряд пропонує забрати у обленерго частину коштів, які мали піти на ремонти і оновлення мереж, на компенсацію пільгових цін для населення. Мова йде про 6 млрд грн на рік.

«Це дуже небезпечний крок. Без ремонту ліній електропередачі і трансформаторів енергомережі взимку розваляться. І не важливо буде скільки тариф, якщо електроенергії в селі не буде. До того ж, насправді, в умовах об'єктивного загальносвітового тренду зростання споживання електроенергії в економіці, вкрай потрібно не зменшувати, а збільшувати інвестиції в оновлення електромереж і електропідстанцій», - наголосив економіст.

Як повідомлялося, Кабмін планує знизити тарифи на електроенергію для населення за рахунок різкого скорочення витрат на ремонти обладнання та лінії електропередачі, 70% яких і так знаходяться в аварійному стані.

Втрати в українських електромережах перевищують 10%, що обходиться споживачам в 20 млрд грн щорічно.

Поточний тариф на електроенергію для побутових споживачів становить 1,68 грн / кВт.год при ринковій ціні понад 4 грн/кВт.год. Тариф на електроенергію в Україні залишається в 4 рази нижче, ніж в країнах Європи і не переглядався з 2017 року. За рахунок відмови від ремонтів електромереж, уряд може знизити тарифи до 1,44 грн/кВт.год.

Для вирішення проблем аварійності електромереж у 2020 році НКРЕКП прийняло рішення про запровадження в країні RAB-регулювання. Мета - збільшити інвестиції в заміну і оновлення електричних мереж. В 2021 році інвестиції в електричні мережі зросли на 30-40%.