Україна повинна вводити тимчасову заборону на експорт металобрухту ще "вчора", оскільки в липні ломотрейдери оновили рекорд, склади українських металургійних заводів спорожніли, і зупинка підприємств вже не за горами.

Про це повідомив керівник Центру політичного аналізу Володимир Головко в коментарі Мінтрансу.

"Ситуація із забезпеченням ломом українських меткобмінатів у другій половині літа істотно погіршилася. На ряді заводів запаси на складах не перевищують технологічний мінімум, а у деяких вони просто порожні. Розгадка проста:у липні експортери металобрухту наростили поставки на зовнішні ринки майже на третину, до рекордних 110 тис. т", - пояснив він.

За його словами, металурги вже б'ють в набат: експорт металобрухту з України за 7 місяців 2021 року досяг позначки 341 тис.т, що в 20 разів перевищує аналогічний показник минулого року. Показово, за весь 2020 рік українські ломотрейдери вивезли з країни всього 36 тис. т брухту.

"Ломотрейдери в липні залишили без сировини два металургійних комбінати. Судячи з тенденції, яка триває з квітня, експорт металобрухту буде рости такими ж темпами, і зупинка заводів вже не за горами. Вже ніхто не згадує про експортне мито в 58 євро/т, оскільки воно перестало виконувати загороджувальну функцію», - зазначив експерт.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Він спрогнозував, що Туреччина продовжить вимивати металобрухт з України, оскільки інші країни займаються протекціонізмом щодо стратегічної сировини.

"ЄС з дня на день може ввести заборону на експорт брухту, виходячи з екологічних міркувань, РФ підвищила мито на експорт брухту з 45 до 70 євро/т, Казахстан і Киргизія заборонили експорт брухту за межі ЄАЕС. Все це говорить про те, що Україна стає найбільш незахищеним і легкодоступним джерелом брухту для Туреччини. Тому загроза того, що українська металургія залишиться без стратегічної сировини, реальна як ніколи», - констатував Головко.

Нагадаємо, раніше Федерація роботодавців України звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою ввести до 2024 року заборону на експорт металобрухту у зв'язку з тим, що зростання світових цін на брухт призвів до його різкого експорту, і вітчизняні підприємства відчувають дефіцит сировини. У ФРУ при цьому підкреслили, що металобрухт є критичною сировиною для декарбонізації української металургії.

Водночас голова правління "Інтерпайп Втормет" Валентин Макаренко заявив, що дефіцит металобрухту вже змушує промпідприємства скорочувати виробництво.