Ідея Кабінету Міністрів ввести акциз на електроенергію з відновлюваних джерел енергії стане чітким сигналом для іноземних інвесторів переглянути свої плати з інвестицій в Україну.
Про це в статті для видання KyivPost пише Джок Мендоза-Вілсон, директор з міжнародних зв'язків і відносин з інвесторами SCM.

https://www.kyivpost.com/article/opinion/op-ed/jock-mendoza-wilson-green-energy-excise-tax-is-a-bad-idea-for-ukraine.html


«Це сигнал інвестиційному співтовариству про те, що в Україні обіцянки і гарантії не виконуються. Отже, ризик капіталу набагато вище, а інвестиції будуть менше», - пише Джок Мендоза-Вілсон.


Ініціативу ввести акцизний податок він назвав необдуманим і необачним кроком, який лише погіршить ставлення інвесторів до України.
"Введення податку на сектор, який веде до більш зеленої, низьковуглецевої економіки і майбутньої енергетичної безпеки України, йде врозріз з політикою уряду України, який прагне збільшити інвестиції в енергетику, щоб допомогти перетворити сектор, інтеграцію з європейськими країнам», - додав Мендоза-Вілсон.
Нагадаємо, Кабінет міністрів на початку червня зареєстрував законопроект № 5600 про внесення змін до Податкового кодексу, яким, серед іншого, пропонується ввести акцизний податок на «зелену» енергію в Україні за ставкою 3,2%. 1 липня цей законопроект був підтриманий в парламенті в першому читанні.
5 липня асоціації відновлюваної енергетики заявили, що наміри Кабміну ввести акцизний збір на зелену електроенергію є порушенням наданих раніше гарантій державою і порушенням зобов'язань перед міжнародними інвесторами.