Після семи місяців надактивного експорту в Україні сформувався гострий дефіцит брухту. Меткомбінати попередили уряд: якщо проблема не буде вирішена, то вже в серпні-вересні можуть виникнути перші збої в їх роботі. А починаючи з жовтня, через брак сировини можуть початися зупинки цехів і підприємств. Про це повідомив народний депутат Муса Магомедов у коментарі Мінпрому.

"Не можна недооцінювати значення наростаючої проблеми. Незабаром її масштаб може зрости до рівня загрози національній безпеці. Металургійна промисловість-Базова для національної економіки. Вона займає лідируючі позиції за обсягом сплачених податків, створених робочих місць і обсягом валютних надходжень. Тому стабільність виплати пенсій і стабільність національної валюти – це в першу чергу заслуга наших металургів», - нагадав він.

Нардеп звернув увагу, що зупинка і навіть збої в роботі меткомбінатів призведуть до значних втрат для бюджетів усіх рівнів, і можуть по виробничому ланцюжку спровокувати нову економічну кризу.

"Інше важливе питання - що 98% українського брухту експортується до Туреччини, яка є одним з наших головних конкурентів на світовому ринку. Спонсорувати турецьку економіку за рахунок збитків української ми ніяк не можемо і не повинні", - вважає політик.

Саме тому, за його словами, металурги просять уряд ввести мораторій на експорт брухту до 2023 року.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

"Сьогодні це не питання заробітку, це питання виживання національної металургії. Країни-виробники металу активно вводять обмеження і заборони на експорт брухту, який стає стратегічно важливою сировиною для світової економіки. На цьому тлі український мораторій буде логічним і обґрунтованим. Сподіваюся, що Кабмін прислухається до аргументів металургів і до кінця серпня заборонить експорт брухту з України», - підсумував Магомедов.

Як повідомлялося, експорт металобрухту в січні-липні 2021 року склав 334,6 тис.тонн, що в 20 разів більше, ніж поставки за аналогічний період минулого року - 17,2 тис. тонн.

Нагадаємо, раніше до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля звернулася Федерація роботодавців України. Вона вимагає ввести заборону на експорт металобрухту у зв'язку з тим, що зростання світових цін на брухт призвів до різкого зростання експорту, і вітчизняні підприємства відчувають дефіцит сировини. У ФРУ при цьому підкреслили: металобрухт є критичною сировиною для декарбонізації української металургії, а зупинка металургійних заводів призведе до втрати тисяч робочих місць і падіння доходів до бюджету.