Посилення екологічного контролю в першу чергу вдарить по законослухняному бізнесу, який буде займатись тільки тим, що супроводжуватиме інспекторів під час нескінченних перевірок.

Тому законопроект про екоінспекцію №3091, який Верховна Рада прийняла у першому читанні, має бути суттєво доопрацьований. Про це заявила заступник директора з представництва інтересів компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації Світлана Михайловська.

«Фактично, Україна зараз знаходиться на перехідному етапі: чинне законодавство застаріло, а новий законопроєкт поки що готується до другого читання. На жаль, поки так складається, що бізнес не має тотальної довіри до органів влади. Тому і ставиться з пересторогою до посилення повноважень, аби це не перетворювалось на зловживання», - пояснила вона.

Так, за інформацією компаній-членів Асоціації, в останні роки збільшилась кількість необґрунтованих заяв від фізичних осіб та громадських організацій про порушення окремими підприємствами екологічного законодавства.

«Однак, більшість таких заяв взагалі не містять фактів та обставин порушення, і ґрунтуються виключно на припущеннях заявників. Це призводить до надмірного адміністративного навантаження на бізнес через збільшення кількості позапланових екологічних перевірок. Тому, доцільно було б також внести у проєкт Закону №3091 про держекоконтроль перелік чітких вимог до таких заяв та їх належне обґрунтування», - резюмувала Михайловська.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Нагадаємо, раніше президент професійної асоціації екологів України Людмила Циганок на прес-конференції заявила, що Україна тотально нівелювала всю систему державного екологічного контролю. Тому зараз потрібно не просто ухвалювати нові закони, але й повністю змінити підходи до підбору кадрів та норми їхньої відповідальності. Інакше цей закон створить в Україні нового корупційного монстра з колосальними повноваженнями.