Експортне мито в 58 євро не зупиняє експорт металобрухту з країни, і якщо його тимчасово не заборонити, українські металурги залишаться без сировини, а брухт доведеться імпортувати, що тут же позначиться на вартості нашої продукції на світових ринках.

Про це заявив Олексій Чижма, начальник виробництва заводу «Дніпроспецсталь».

«Ми відчуваємо дефіцит металобрухту, як і всі інші підприємства України. Це ні для кого не секрет. Обмежувальне мито нікого не зупиняє", - розповів він.

За його словами, логіка металургів проста: чим більше брухту залишиться в Україні, тим краще для галузі і країни.

"Ми не хочемо купувати брухт, імпортувати його з інших країн, позбувшись своєї сировини. Нам буде набагато важче конкурувати при такому рівні ціни. Ми і так вже вимушено підняли ціни", - пояснює Чижма.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року "Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Тому, за його словами, Україна повинна боротися за збереження сировини всередині країни.

Нагадаємо, експорт металобрухту в січні-липні 2021 року склав 334,6 тис.тонн, що в 20 разів більше, ніж поставки за аналогічний період минулого року. Народний депутат Муса Магомедов повідомив, що вже в серпні-вересні можуть виникнути перші збої в роботі металургійних підприємств. А починаючи з жовтня, через брак сировини можуть початися зупинки цехів і заводів.

Раніше МК» Азовсталь " звернувся з відкритим листом до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, в якому закликав ввести тимчасову заборону на металобрухт. В іншому випадку підприємства будуть змушені закриватися, що призведе до скорочення десятків тисяч робочих місць і втрати бюджетом мільярдів бюджетних надходжень.