Практика встановлення необґрунтованих тарифів на перевезення залізницею має бути припинена, питанням тарифоутворення повинен займатись незалежний регулятор.

Про це заявив екс-міністр інфраструктури Володимир Омелян.

«Основні інтересанти відсутності такого незалежного органу, який би фахово установлював прозорі ринкові тарифи є, безперечно, ті люди, які зацікавлені в тому, щоби все було максимально не прозоро», - сказав Омелян.

Він наголосив: тарифи на перевезення на УЗ є необґрунтованими, а їх зміна відбувається не прозоро, без жодного громадського обговорення.

«Згадайте останні два роки – яким чином обговорювалося питання тарифів, що вони абсолютно без обговорення з бізнесом, без обговорення з ким-небудь самостійно встановлювались Міністерством інфраструктури і іншими центральними органами виконавчої влади», - пояснив Омелян.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

На його думку, питанням тарифоутворення на залізниці повинен займатись незалежний регулятор, який буде встановлювати економічно обґрунтовані та справедливі тарифи.

«Не тарифи, які хоче залізниця, а які є об’єктивними, бо залізниця виконує і соціальну функцію, це державна компанія, яка працює на розвиток держави, вона не може ставати тромбом в кровеносній системі України», - підсумував Омелян.

Нагадаємо, раніше економічний експерт Борис Кушнірук заявив, що проблему непрозорості формування тарифів у транспортній галузі вирішить створення незалежного регулятора - Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту (НКРТ). Законопроект про створення такої комісії - «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту» (№3927) - перебуває на розгляді у Верховній Раді.

Водночас гендиректор федерації роботодавців і транспорту України Володимир Гусак заявив, щоб врятувати «Укрзалізницю», необхідно провести її реформування і призначити професійний менеджмент. Та зазначив: від постійного підвищення УЗ тарифів на перевезення вона втрачає вантажі, і з кожним роком фінансовий стан компанії погіршується.