У перші дні Успенського посту на території всієї України віруючі провели масові акції проти приїзду в Україну єпископа Константинопольського Патріархату Патріарха Варфоломія. Телеканал "Перший Незалежний" транслював акції протесту в прямому ефірі.

Віруючі українці від Ужгорода до Харкова та від Сум до Одеси у святковий недільний день після Літургії прийшли до храмів у своїх єпархіях з плакатами, якими висловили рішучий протест проти приїзду Патріарха Варфоломія в Україну.

За словами учасників акції, віруючі вимагають від Патріарха Варфоломія звернути увагу на проблеми православ'я в Україні, які утворилися в країні після отримання Томосу ПЦУ.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Зокрема, парафіяни УПЦ заявляють про фізичне і моральне насильство з боку ПЦУ, підконтрольної Константинопольському патріархату. Перехід церков під контроль ПЦУ, стверджують парафіяни УПЦ, не є мирним і добровільним - він відбувається насильно і більше нагадує рейдерство.

Парафіяни Української Православної церкви побоюються, що візит Патріарха Варфоломія може спровокувати в країні нову хвилю захоплення храмів УПЦ.

Віруючі тримали в руках плакати з написами: "Варфоломій! Руки геть від святих лавр", " Святий князь Володимир, захисти нас від Варфоломія!", "Стоп рейдерство Варфоломія!", "Патріарх Варфоломій! Ми, православні України, Вас не чекаємо!", "Князь Володимир об'єднав хрещенням-Варфоломій розділяє Томосом!".

Глава Синодального відділу у справах молоді УПЦ, настоятель Свято-Троїцького Іонинського монастиря в Києві архієпископ Обухівський Іона (Черепанов), беручи участь в акції, зазначив, що віруючі УПЦ "на собі відчули, які плоди "любові" Варфоломія".

Парафіяни Софронієво-Молченської Печерської пустині в ході акції в свою чергу відзначили, що патріарх Варфоломій був причиною розколу Української церкви.

Віруючі Одеської єпархії відзначають, що своїми діями Патріарх Варфоломій розділяє землю, яку святий князь Володимир об'єднав хрещенням більше тисячі років тому.

Також відзначимо, що в мережі набирає обертів флешмоб "Варфоломій, ми тебе не звали", ініційований в Запорізькій єпархії і спрямований проти приїзду глави Фанару в Україну. Акція проходить в соціальних мережах з хештегом #Стопварфоломій.

Нагадаємо, що чинний архієпископ Константинополя Патріарх Варфоломій планує прибути до Києва на 30-річчя Незалежності на запрошення президента Володимира Зеленського. Представники Української Православної церкви вважають, що цей візит може призвести до "нового витка" релігійного протистояння в державі, і закликають владу не втручатися в життя Церкви.