Влада повинна негайно заборонити експорт брухту, інакше металурги залишаться без сировини і змушені будуть скорочувати виробництво. Про це заявив президент ВП "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

"Вивозиться приблизно по 100 тисяч тонн брухту. Такими темпами ми, природно, по кінця року перевищимо мільйон тонн. І це дуже погано. тому що, в будь-якому випадку, це створить дефіцит на підприємствах. І той брухт, який міг би бути перероблений в Україні, просто буде вивезений. На останні дати, по липню вже більше 300 тисяч тонн вивезли", - розповів Каленков.

Він також підкреслив: брухт в якості сировини використовують метпідприємства, що працюють на більш сучасних екологічних технологіях. І розвиток цього напрямку забезпечить виконання стратегічної мети України-зниження викидів.

«Ми рухаємося все шляхом екологізації, по суті декарбонізації, зменшення викидів СО2 і шкідливих речовин. Це все відноситься до електрометалургії, до прямого відновлення заліза. У будь-якому випадку це велике споживання брухту. І всі країни, які це розуміють, куди ми рухаємося, так чи інакше замислюються над тим, щоб обмежувати експорт брухту. Навіть Європейський Союз", - пояснив Кленков.

За його словами, глобальний рух до декарбонізації промисловості призводить до зростання конкуренції за брухт, яка з кожним роком буде рости, і Україні слід ввести заборону на вивезення цієї сировини якомога раніше, оскільки від цього залежить і майбутнє галузі, і розвиток економіки країни в цілому.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Рішення про заборону експорту брухту має бути прийнято вже зараз. Кожна тонна брухту, яка вивезена, могла б бути і повинна була б бути перероблена в цьому році, в наступному, все одно, будь-яка тонна брухту повинна бути перероблена в Україні. Це принесе економічний ефект в рази більше, ніж ця ж тонна брухту, вивезена на експорт», - вважає Каленков.

Раніше народний депутат Сергій Магера заявив, якщо Україна не заборонить експорт металобрухту, почнуть зупинятися вітчизняні металургійні заводи і різко знизиться приплив валюти в країну, що негативно позначиться на курсі гривні.

У свою чергу Федерація роботодавців України звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою ввести до 2024 року заборону на експорт металобрухту, у зв'язку з тим, що зростання світових цін на брухт привів до його різкого експорту і вітчизняні підприємства відчувають дефіцит сировини. У ФРУ при цьому підкреслили, що металобрухт є критичною сировиною для декарбонізації української металургії.