Логістична спільнота Європейської Бізнес Асоціації (EBA) завжди підтримувала створення незалежного регулятора на ринках транспортних послуг. Це пов’язано з тим, що у транспортній сфері України зосереджена ледь не найбільша кількість природніх монополій – залізниця, порти, вокзали, диспетчерські служби, аеропорти. Тому для ефективного регулювання, моніторингу та контролю на цих об'єктах потрібен незалежний орган, який буде регулювати тарифи, видавати ліцензії і здійснювати моніторинг діяльності суб'єктів монополій. У нашому випадку мова йде про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту (НКРТ). Про це заявила Дар’я Січкар, менеджер Комітету з логістики EBA.
«Що важливо для бізнесу – деталі створення такого регулятора. Перш за все, необхідно, щоб створення НКРТ не привело до дублювання функцій існуючих органів влади. Це має бути незалежний орган, що об’єктивно та неупереджено формуватиме тарифну політику суб’єктів монополій. Модель фінансування так само має передбачати незалежність регулятора та не повинна здійснюватися за рахунок учасників ринку, навіть частково», - наголосила Січкар.
Вона також висловила сподівання, що спільними зусиллями з Мінінфраструктури у Асоціації вийде напрацювати законодавчу ініціативу, спрямовану на створення незалежного органу, який буде займатися формуванням тарифної політики на ринках транспортних послуг, створенням умов для розвитку конкуренції, а також створенням рівних можливостей для доступу споживачів до ринку транспортних послуг.
Нагадаємо, про необхідність прозорого формування тарифної політики на Укрзалізниці сказано також в «Національній стратегії збільшення прямих іноземних інвестицій в Україну», яку підготувало Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та міжнародна компанія Ernst & Young на замовлення Кабінету міністрів.
«УЗ необхідна боротьба з корупцією – за рахунок збільшення прозорості, і розробка концепції регулювання тарифів на перевезення, яка допоможе встановити розумні тарифи. Для цього потрібно доопрацювати і прийняти Проект Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту» (...) Незалежний регулятор зможе здійснювати державне регулювання у сфері транспорту і внести зміни до відповідних методики розрахунку тарифів», - резюмували в Ernst & Young.
Як відомо, Укрзалізниця підвищила тарифи на вантажні залізничні перевезення з 17 серпня, хоча це рішення мало набути чинності лише 1 вересня. Сумарно тільки за останні 5 років тарифи на вантажні перевезення зросли більше ніж удвічі. Бізнес та міжнародні асоціації розкритикували це рішення: на їхнє переконання, обсяги капітальних інвестицій в УЗ падають попри зростаючу вартість перевезень, а якість послуг щороку знижується. Тобто, підвищення тарифів жодним чином не сприяє покращенню фінансового стану УЗ, яка першочергово потребує ефективного управління та реформування за європейською моделлю.