Україна має якнайшвидше заборонити експорт металобрухту, щоб не втратити металургійну галузь. Про це заявив директор Центру політичного аналізу Володимир Головко.

Експерт зазначив, що різке зростання експорту металобрухту, якого за 7 місяців поточного року вивезено 334,6 тис. т, що в 20 разів перевищує минулорічний обсяг за цей же період, вже призвело до того, що низка металургійних підприємств відчувають дефіцит сировини.

«З кожним місяцем поставки тільки збільшуються. Так, вже у квітні обсяги вивезення становили 38 тис. т, а в травні вони збільшилися вже до 60 тис. т, а за підсумками червня – до рекордних 85 тис. т. Це вже серйозний показник, це місячне споживання одного великого комбінату. Проте у липні експорт знов обновив історичний максимум – 103,6 тис. т. Грубо кажучи, ломотрейдери в липні залишили без сировини два металургійних комбінати», - пояснив Головко.

На його думку, в разі продовження цієї тенденції, невдовзі меткомбінати взагалі змушені будуть зупинятись через відсутність необхідної для їх роботи сировини, якою є брухт.

«Ситуація із забезпеченням ломом українських меткомбінатів у другій половині літа істотно погіршилася. На низці заводів запаси на складах не перевищують технологічний мінімум, а в деяких вони просто порожні», - зазначив Головко.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

Він нагадав, левова частка українського металобрухту скуповується Туреччиною, в якій металурги підтримуються державою, в той час як українські такої підтримки не мають і не здатні конкурувати з ними у закупівлях брухту. Тож, на думку експерта, українська влада має негайно заборонити експорту цієї стратегічно важливої для вітчизняної промисловості сировини та захистити власного виробника.

«Багато країн не гребують вводити тимчасові заборони з міркувань національної безпеки. Росія підвищила мито на експорт брухту з 45 до 70 євро/тонна. Забороняють експорт металобрухту Аргентина, ОАЕ, Вірменія, ПАР. В ЄС лобіюють заборону на експорт брухту у зв'язку з необхідністю виконувати норми Green Deal», - розповів Головко.

Він наголосив: Україна не повинна бути останньою в списку країн, інакше вона може втратити цілу металургійну галузь.

«Києву треба вже зараз розглядати можливість, принаймні тимчасово, заборонити експорт брухту. Це буде грамотною економічною політикою держави, завдання якої не "годувати" турецьких металургів, а розвивати свою промисловість», - підсумував Головко.

Раніше народний депутат Муса Магомедов заявив, що необхідно негайно вводити заборону на експорт металобрухту, щоб не допустити зупинки металургійних підприємств, які вже відчувають його дефіцит.

Водночас Федерація роботодавців України звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою ввести до 2024 року заборону на експорт металобрухту, в зв'язку з тим, що зростання світових цін на брухт призвело до різкого зростання його експорту і вітчизняні підприємства відчувають дефіцит сировини. У ФРУ при цьому підкреслили, що металобрухт є критичною сировиною для декарбонізації української металургії.